Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Buje: Učenici protiv zida u školi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč najavama učenika iz Buja da će sami ukloniti pregradni zid koji je sagrađen odlukom ravnatelja Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci", a kojim je ta škola odvojena od dviju hrvatskih, Gospodarske i Srednje škole "Vladimir Gortan", zid nisu srušili, ali su napravili rupu za komunikaciju.

Deset četvornih metara zida, podignutog od montažnog materijala, javnost u Bujama već naziva "zidom srama" s obzirom na to da je još od gradnje zgrade postojao hodnik i stubište koje je povezivalo talijanski dio škole s hrvatskim. Odlukom ravnatelja Talijanske srednje škole Claudia Stocovca krajem kolovoza ove godine tim je zidom ta škola odvojena od dviju hrvatskih, što je izazvalo veliku medijsku pozornost, ali i negodovanje mnogih. 

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

>> Ravnatelj zidom podijelio Talijane i Hrvate u srednjoj školi 

Zid je upravo i napravljen kako se učenici ne bi nesmetano kretali za vrijeme nastave, ometali nastavu, ometali rad naših službi i bježali sa sata, kazao je ravnatelj talijanske škole "Leonardo da Vinci" Claudio Stocovaz dodavši kako je škola 2001. godine uknjižena u gruntovnicu kao vlasnik te kako izgradnjom tog zida nije učinjeno ništa protuzakonito.

U međuvremenu na zidu su ispisane različite parole i nacrtani grafiti, a srednjoškolci su u njemu i otvorili rupu kako bi mogli komunicirati s vršnjacima koji pohađaju talijansku srednju školu. Zid ima iz dana u dan sve veća oštećenja.

Istarska županija, koja je osnivač škole, nije dala suglasnost za podizanje zida, niti je za to odobrila novac, a po riječima pročelnika Županijskog odjela za prosvjetu Mladena Dušmana, zid je doista besmislen, pa čak i onda kada bi trebao sprječavati ometanja nastave. O zidu će raspravljati i ravnatelji te školski odbori svih triju škola.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene