Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanisza-Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj.


O slučaju se očitovalo tamošnje ministarstvo pravosuđa na zahtjev lokalnog suda, prenijela je agencija MTI. Suđenje Radimiru Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo što je Čačić govorio o povlačenju iz politike! Slika nije dostupna Milanović: Što se tiče poštivanja vladavine prava Hrvatska je bolja od Mađarske

MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesreće bio predsjednik Hrvatske narodne stranke, a u prosincu 2011. je izabran za prvog potpredsjednika vlade, biti zaštićen imunitetom.

Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.

Jednako tako na Čačića se ne može primijeniti niti Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom jer se ona odnosi samo na šefove država i članove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo.

Podsjetimo, Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanisza - Budimpešta svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

>> Čačić: Nisam ja odgodio ročište u Mađarskoj nego sutkinja

Na odgođenom ročištu u travnju očekivao se dovršetak postupka pa čak i izricanje presude pošto su se na zadnjoj raspravi 25. siječnja u sudnici kapošvarskog Županijskog suda suočila dvojica prometnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme prometne nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti.

U svojoj obrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.