Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanira se šteta

Stotine vojnika raščišćavalo centar Zagreba: "Ti vojnici su sada na odmoru, u sedam ujutro su spremni za nastavak"

Šire područje Zagreba pogodilo je nekoliko potresa. Prvi i najjači bio je magnitude 5,5 prema Richteru i izazvao je znatne štete.

Potres je zabilježen u 6:24, a epicentar je bio kod Markuševca kod Zagreba. U središtu grada nastale su velike štete na brojnim zgradama. Zagreb se čisti, šteta se sanira. Gost Dnevnika Nove TV bio je brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik zapovjedno-operativnog središta.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!''

Kako je kazao, 300 vojnika je bilo angažirano na čišćenju grada. "Počevši od centra grada pa prema istoku, zapadu, sjeveru i jugu. Najvažnije prometnice i javne površine, one su očišćene. Promet je omogućen svugdje. Ti vojnici su sada povučeni na odmor i ujutro od sedam sati su spremni, u dogovoru sa službama Grada Zagreba, nastaviti svoj posao", kazao je Tuškan.

Navodi da vojska ima zadaću - pomaže civilnim strukturama. "Mi smo dio sustava domovinske sigurnosti i mi smo još jedna od snaga civilne zaštite, tako da je ova situacija nama dio trenažnog plana i dio obuke koju provodimo i dio višegodišnje koordinacije s hitnim službama i Grada Zagreba i države", istaknuo je i dodao da je koordinacija ujutro je vrlo brzo uspostavljena nakon što su premijer i predsjednik rekli da se vojska angažira. "Uspostavljena je koordinacija na terenu i krenuli smo s poslom", naveo je Tuškan.

Vojska uvijek spremna za reagirati

Kaže da i u ovo vrijeme, kada si svi više-manje raspustili svoje snage i kad se smanjila aktivnost zbog situacije s koronavirusom, vojska ima svoje načelo stalne spremnosti.

"Mi moramo biti uvijek spremni. Bili smo spremni za ovu situaciju, protokol je vrlo jednostavan - zahtjev civilne zaštite ili odluka Vlade i mi ćemo reagirati u najbržem mogućem roku sa snagama koje su nama u stalnoj pripravnosti", objasnio je Tuškan. "Mi ne možemo biti kod kuće, imamo snage koje su stalno u pripravnosti i koje su stalno spremne pa i u slučaju potresa", dodao je.

Vojska je danas bila cijeli dan u kontaktu s građanima. Tuškan ističe da kod građana nije primijetio veliki strah i paniku. "Oni su vrlo dobro prihvatili naš rad na terenu i pomoć, čak su u jednom dijelu i pomagali, ali nismo vidjeli neki preveliki strah kod građana", naveo je.

Upaljen je meteoalarm, vjetar bi mogao dosegnuti brzinu od 65 km/h, što je neuobičajeno za Zagreb, a pogotovo osjetljivo za trenutnu situaciju kad ima oštećenih zgrada.

"Mi ne strahujemo od vjetra koji je najavljen, trebaju strahovati građani koji su u tim zgradama. Mi smo u koordinaciji sa stručnim službama, građevinarima i statičarima, tako da ćemo od jutra početi raditi i na tim zgradama koje će se noćas ili urušiti ili imati veća oštećenja ili ono što se procjenjuje da se ujutro može uklanjati i odvoziti. Mi smo danas tijekom dana odvezli više od 150 kubičnih metara građe i otpada koje se skupilo po gradu", zaključio je Tuškan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene