Šire područje Zagreba pogodilo je nekoliko potresa. Prvi i najjači bio je magnitude 5,5 prema Richteru i izazvao je znatne štete.


Potres je zabilježen u 6:24, a epicentar je bio kod Markuševca kod Zagreba. U središtu grada nastale su velike štete na brojnim zgradama. Zagreb se čisti, šteta se sanira. Gost Dnevnika Nove TV bio je brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik zapovjedno-operativnog središta.

Vezani članci Zgrada na adresi Vukovarska ulica 56 u Zagrebu Zaposlenici se boje za svoje živote, a iz Grada i Porezne demantiraju da zgrada ima crvenu naljepnicu: "U njoj su manja ili nikakva oštećenja" Zagrepčani strahuju za školarce nakon potresa - 6 Bandić obećava sigurne koridore za djecu i uvjerava - prilazi su u redu: "Trakama su omeđeni prostori koji nisu sigurni"

Kako je kazao, 300 vojnika je bilo angažirano na čišćenju grada. "Počevši od centra grada pa prema istoku, zapadu, sjeveru i jugu. Najvažnije prometnice i javne površine, one su očišćene. Promet je omogućen svugdje. Ti vojnici su sada povučeni na odmor i ujutro od sedam sati su spremni, u dogovoru sa službama Grada Zagreba, nastaviti svoj posao", kazao je Tuškan.

Navodi da vojska ima zadaću - pomaže civilnim strukturama. "Mi smo dio sustava domovinske sigurnosti i mi smo još jedna od snaga civilne zaštite, tako da je ova situacija nama dio trenažnog plana i dio obuke koju provodimo i dio višegodišnje koordinacije s hitnim službama i Grada Zagreba i države", istaknuo je i dodao da je koordinacija ujutro je vrlo brzo uspostavljena nakon što su premijer i predsjednik rekli da se vojska angažira. "Uspostavljena je koordinacija na terenu i krenuli smo s poslom", naveo je Tuškan.

Vojska uvijek spremna za reagirati

Kaže da i u ovo vrijeme, kada si svi više-manje raspustili svoje snage i kad se smanjila aktivnost zbog situacije s koronavirusom, vojska ima svoje načelo stalne spremnosti.

"Mi moramo biti uvijek spremni. Bili smo spremni za ovu situaciju, protokol je vrlo jednostavan - zahtjev civilne zaštite ili odluka Vlade i mi ćemo reagirati u najbržem mogućem roku sa snagama koje su nama u stalnoj pripravnosti", objasnio je Tuškan. "Mi ne možemo biti kod kuće, imamo snage koje su stalno u pripravnosti i koje su stalno spremne pa i u slučaju potresa", dodao je.

Vojska je danas bila cijeli dan u kontaktu s građanima. Tuškan ističe da kod građana nije primijetio veliki strah i paniku. "Oni su vrlo dobro prihvatili naš rad na terenu i pomoć, čak su u jednom dijelu i pomagali, ali nismo vidjeli neki preveliki strah kod građana", naveo je.

Upaljen je meteoalarm, vjetar bi mogao dosegnuti brzinu od 65 km/h, što je neuobičajeno za Zagreb, a pogotovo osjetljivo za trenutnu situaciju kad ima oštećenih zgrada.

"Mi ne strahujemo od vjetra koji je najavljen, trebaju strahovati građani koji su u tim zgradama. Mi smo u koordinaciji sa stručnim službama, građevinarima i statičarima, tako da ćemo od jutra početi raditi i na tim zgradama koje će se noćas ili urušiti ili imati veća oštećenja ili ono što se procjenjuje da se ujutro može uklanjati i odvoziti. Mi smo danas tijekom dana odvezli više od 150 kubičnih metara građe i otpada koje se skupilo po gradu", zaključio je Tuškan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr