Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lopata za lopatom, skupljaju se prvi kilogrami morske soli. Gotovo 700 godina sol se u Stonu bere na isti način, jedina razlika je što se danas prevozi u drvenim vagonima, umjesto, kao nekada, u vrećama na leđima.


Branje soli u Stonu običaj je star sedam stoljeća koji već godinama oduševljava turiste. 'Danas će biti između 55 i 60 tona soli. Da bi sve funkcioniralo potrebna su 23 čovjeka', rekao je Senio Medić koji radi kao tehnolog . 'Završio sam srednju školu i ovo je dobar posao za raditi ljeti' rekao je radnik Tadej Barović.

Vezani članci Turisti u Dubrovniku - 3 Objavljeni podaci za prvi pravi turistički vikend: Ostvareno je gotovo 800 tisuća noćenja, jedna je županija uvjerljivo najbolja Turističke brojke obećavaju Objavljeno koliko turista boravi u Hrvatskoj ovih dana, oni sami poručuju: "Očekujemo sunce, divnu hranu, barove, puno ljudi i zabave"

>> Jedna od najstarijih solana u Europi, danas je atrakcija za turiste

U bazenima koji datiraju još iz vremena Dubrovačke republike, more se tjednima preljeva, sve kako bi konačno stiglo do bazena za kristalizaciju. Na kraju, cijela proizvodnja ovisi o vremenu. 'Da bi od morske vode došli do nekih koncentracija za soljenje treba proći 45 dana', dodao je Medić. 'Cijelo skladište je kameno, obloženo drvetom, udarite sa strane, sol ispadne, prirodno se ocijedi, osuši i šesti dan se može pakirati', rekao je Svetan Pejić, vlasnik solane.

Velika većina proizvedene soli je za industrijske namjene, a prodaja je proteklih zima išla slabo. S druge strane, sama berba soli je turistička atrakcija. 'Interesantno je, zato smo i došli pogledati. Tu blizu ljetujemo i došli smo to malo pogledati' rekao je posjetitelj Damir. Tradicija se nastavlja, sol će se i dalje brati na starinski način. Kad se solana konačno obnovi i bazeni popločaju jedina razlika će biti više soli na tanjuru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook