Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistička atrakcija

Branje soli u Stonu: Običaj je star sedam stoljeća oduševljava turiste!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lopata za lopatom, skupljaju se prvi kilogrami morske soli. Gotovo 700 godina sol se u Stonu bere na isti način, jedina razlika je što se danas prevozi u drvenim vagonima, umjesto, kao nekada, u vrećama na leđima.

Branje soli u Stonu običaj je star sedam stoljeća koji već godinama oduševljava turiste. 'Danas će biti između 55 i 60 tona soli. Da bi sve funkcioniralo potrebna su 23 čovjeka', rekao je Senio Medić koji radi kao tehnolog . 'Završio sam srednju školu i ovo je dobar posao za raditi ljeti' rekao je radnik Tadej Barović.

Pročitajte i ovo Apartmanizacija - 2 Privatni smještaj brzo raste Prijeti li Hrvatskoj over-turizam? Neki gradovi na obali uvode red, a s time se slažu i turisti: "To je dobra odluka" PR Oglas Koja znanja i tehnologije već ove sezone mogu osigurati veću kvalitetu usluge i prihode vlasnicima obiteljskog smještaja?

>> Jedna od najstarijih solana u Europi, danas je atrakcija za turiste

U bazenima koji datiraju još iz vremena Dubrovačke republike, more se tjednima preljeva, sve kako bi konačno stiglo do bazena za kristalizaciju. Na kraju, cijela proizvodnja ovisi o vremenu. 'Da bi od morske vode došli do nekih koncentracija za soljenje treba proći 45 dana', dodao je Medić. 'Cijelo skladište je kameno, obloženo drvetom, udarite sa strane, sol ispadne, prirodno se ocijedi, osuši i šesti dan se može pakirati', rekao je Svetan Pejić, vlasnik solane.

Velika većina proizvedene soli je za industrijske namjene, a prodaja je proteklih zima išla slabo. S druge strane, sama berba soli je turistička atrakcija. 'Interesantno je, zato smo i došli pogledati. Tu blizu ljetujemo i došli smo to malo pogledati' rekao je posjetitelj Damir. Tradicija se nastavlja, sol će se i dalje brati na starinski način. Kad se solana konačno obnovi i bazeni popločaju jedina razlika će biti više soli na tanjuru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene