Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bračna stečevina samo 200 tisuća dolara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Gordan Giriček u srpnju 2004. s Utah Jazzom potpisao ugovor težak 16 milijuna dolara te se petnaestak dana poslije rastao sa suprugom Natašom, bilo je izvjesno da će to biti najskuplja parnica o podjeli bračne imovine.

Malo tko je mogao predvidjeti iznos koji će tadašnja Giričekova supruga dobiti. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu svi bili zadovoljni Trebala je to biti velika promjena u razvodima, ali ništa od toga: Zakon se mijenja nakon 90 godina Razvod braka, ilustracija - 1 Novi prijedlog u Saboru Uskoro bismo mogli lakše do razvoda braka, ali nisu svi zadovoljni: "Prvo se to napravilo s ovrhama"

Sada, dvije i pol godine poslije, zagrebački Općinski sud u parnici oko podjele bračne stečevine nepravomoćno je presudio da Nataši Gulan pripada 102.500 dolara te je tako prihvatio tužbu Gordana Giričeka da njihova zajednička bračna stečevina iznosi 205.000 dolara, kaže odvjetnica Dafinka Večerina.

Ostaje 170.000 kuna 

Kako je bivša supruga u protutužbi tražila 1,550.000 dolara te s obzirom na to da je izgubila spor, dužna je platiti sudske troškove od 393.000 kuna. 

Sudske troškove uvijek plaća onaj tko izgubi parnicu, a visina troškova određuje se prema vrijednosti spora, koji je u ovom slučaju iznosio tih 1,550.000 dolara. 

Ako presuda postane pravomoćna, kad se odbiju sudski
troškovi, Giričekovoj bivšoj ženi od podjele imovine zapravo će ostati oko 170.000 kuna.

Sud nije zatražio očitovanje klubova, već je vjerovao Giričeku

Presuda je takva jer Općinski sud nije prihvatio zahtjev Dafinke Večerine da se bračnom stečevinom u slučaju Giriček smatra imovina koju su njih dvoje stekli u izvanbračnoj i bračnoj zajednici, nego samo imovina stečena u braku. 

A njihov brak trajao je osam mjeseci, od 11. prosinca 2003., kad su se vjenčali u Orlandu, do 3. kolovoza 2004.

Nakon što je u srpnju te godine Giriček trebao potpisati ugovor od 16 milijuna USD tražio je od žene da potpiše bračni ugovor po kojem bi joj u slučaju razvoda isplatio samo ono što bi zaradila da je ostala raditi u Vipnetu, gdje je bila zaposlena prije nego što je otišla živjeti s njim u Moskvu. 

Nije pristala na to smatrajući bračni ugovor nakon tri godine zajedničkog života uvredljivim, a on se pravdao da ne želi zaštititi svoje milijune, nego samo svoj brak od stalnih potraživanja njezine obitelji.

Njih dvoje su u izvanbračnoj zajednici bili od 30. rujna 2001., kad je Nataša otišla živjeti s njim u Moskvu jer je tada prešao u CSKA, pa do prosinca 2003., kada su se vjenčali. 

No, sud je obrazložio da njihova izvanbračna zajednica nije trajala tri godine te tako ne može biti izjednačena s bračnom, pa se nije dijelila imovina stečena za to vrijeme. Odvjetnica Dafinka Večerina već je podnijela žalbu na presudu Županijskom sudu.

Njihova izvanbračna zajednica, koja je trajala oko dvije godine, nikad nije bila prekinuta, nego je nastavljena brakom. Stoga se na njih ne može doslovno primijeniti zakon koji kaže da izvanbračna zajednica mora trajati tri godine da bi bila izjednačena s brakom.

Njih dvoje se nisu razišli nakon što su nevjenčano živjeli. 

Po ovoj presudi ispada da bi za Natašu bilo bolje da se nikad nije ni udala za Giričeka jer bi tada njih dvoje bili u izvanbračnoj zajednici više od tri godine i sud bi onda podijelio na jednake dijelove imovinu stečenu za to vrijeme kaže Dafinka Večerina.

Podstanarka s kćeri 

Dodaje da su tijekom parnice pisali klubovima u kojima je Giriček igrao kako bi doznali koliko je zarađivao, no klubovi su im na to uzvratili da će to odgovoriti samo sudu ako to sud zatraži. 

A Općinski sud to nikad nije zatražio! 

Nataša Gulan, inače profesorica tjelesnog, danas živi kao podstanar s njihovom trogodišnjom kćerčicom. 

Giriček ima pravo na redovite susrete s djevojčicom za koju plaća alimentaciju od 7000 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene