452888
452888
452888
452888
452888

"Nezadovoljan sam, tražit ćemo očitovanje MOL-a zbog prijevoza nafte u riječku rafineriju"

  • , 08.10.2016., 15:56
  • Autor:
  • komentara

Ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi Tomislav Panenić u subotu je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora i Uprave Ine noćas prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, zbog čega će, rekao je, zatražiti službeno očitovanje MOL-a.

 
 
 
 
Panenić o MOL-ovom potezu u Sisku (Video: Dnevnik Nove TV)
Panenić o MOL-ovom potezu u Sisku (Video: Dnevnik Nove TV)

Ministar Tomislav Panenić je rekao da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti.

„Jednom sam reagirao pravovremeno, ali ovaj put nisam dobio pravovremenu informaciju“, kazao je Panenić, referirajući se na svoju odluku iz srpnja kada se usprotivio slanju sirove nafte u riječku rafineriju, budući da bi to mogla biti naznaka o gašenje sisačke rafinerije.

Kao i tada, i danas je Panenić naglasio da je potrebno postignuti dogovor MOL-a i Vlade, kao suvlasnika Ine, o njezinom poslovanju, pa tako i oko rafinerije.

„Sve vezano uz preradu nafte i samu rafineriju, koja je jedan od ključnih energetskih objekata u Hrvatskoj, trebalo bi biti dogovor između MOL-a i hrvatske Vlade i ja i ovaj put izražavam nezadovoljstvo da su pokrenuli tu aktivnost prije nego što je formirana Vlada i prije nego što je zauzet stav Vlade oko cjelokupne situacije u Ini, a time i prerade u Sisku“, kazao je Panenić.

Potvrdio je da je transport sada na istovaru u Rijeci, a sve se dogodilo, upozorio je, bez znanja hrvatskih članova Uprave i NO. Stoga će, dodaje, s njima žurno biti održane konzultacije.

„I bit će zauzet stav i pokušat ćemo razriješiti kako je uopće došlo do odluke i tko ju je donio, jer ona je donesena mimo hrvatskih predstavnika. Zatražit ćemo i službeno očitovanje od MOL-a“, najavio je.

U riječku, a ne sisačku rafineriju, prevezena je noćas kompozicija od 12 vagona sirove nafte, odnosno oko 600 tona, a nezadovoljstvo zbog tog čina izrazio je i sindikat Nova solidarnost nazvavši to novim udarom na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države, zbog čega traži istragu i kažnjavanje odgovornih.

"Noćas su Mađari i mađaroni pokazali koliko cijene našu neovisnost i to baš na njezinu 25. godišnjicu. Smatramo ovo novim udarom na Sisak, ali i na institucije Republike Hrvatske. Zahtijevamo hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih. Da li je ovo potez koji naglašava dobre odnose među dioničara, partnera u Ini, mađarskog MOL-a i RH?", stoji u priopćenju sindikata.

Hrvatska danas obilježava Dan neovisnosti, odnosno 25. obljetnicu od odluke Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s bivšom SFRJ. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se