Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Narušeno povjerenje"

Pahor: "Rješavanje graničnog spora bilateralnim sporazumom nije prihvatljivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjasnio se protiv mogućnosti razgovora s Hrvatskom o bilateralnom rješenju graničnog pitanja te smatra da bi Ljubljana i dalje morala inzistirati na primjeni presude koju Hrvatska osporava.

"Uvjeren sam u implementaciju arbitražne presude i čini mi se da je rješavanje tog pitanja bilateralnim sporazumom neprihvatljivo", rekao je Pahor Slovenskoj tiskovnoj agenciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...''

"Već sam pristanak na razgovore s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude novim dvostranim ugovorom značio bi da time bitno slabimo pravnu vrijednost presude", dodao je.

Pahor je arbitražni sporazum kao tadašnji slovenski premijer potpisao 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerskom Jadrankom Kosor, u vrijeme kad je Ljubljana tim potpisom uvjetovala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Pahora za nekoliko dana očekuje početak kampanje za reizbor na mjesto predsjednika u kojoj će važnu ulogu zasigurno imati odnosi Slovenije i Hrvatske.

Slovenski je predsjednik za STA rekao kako na hrvatske pokušaje da se granično pitanje ponovo otvori gleda s velikom rezervom. "To je pitanje bilateralno zapravo već riješeno međunarodnim ugovorom koji smo zaključili pod pokroviteljstvom EU-a", drži on.

Smatra da bi prihvaćanje arbitražne presude povećalo mogućnost suradnje dviju država na Balkanu i otklonilo nestabilnost. "No, odluka hrvatskih vlasti da ne poštuju arbitražni sporazum je narušila povjerenje. Čak ako bi se dogodilo da bi bilateralni sporazum o granici potvrdile obje vlade i dva parlamenta, postavlja se pitanje bi li se ti sporazumi poštovali", rekao je Pahor. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene