Obavijesti Pretražite Navigacija
Dvije pacijentice u krevetu

Stigli rezultati istrage nakon šokantnog slučaja u sisačkoj bolnici

Skandal u sisačkoj bolnici, ilustracija - 2
Skandal u sisačkoj bolnici, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
U Općoj bolnici "dr Ivo Pedišić" u Sisku završen je postupak unutarnjeg nadzora i inspekcijskih izvida zbog slučaja smještanja dvije pacijentice na isti ležaj.

Ravnatelj Tomislav Dujmenović je nakon dobivenih rezultata nadzora i inspekcije donio odluku o provedbi mjera za unaprjeđenje skrbi o kompleksnim pacijentima te izbora novog vodstva Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Djelatnici koja je neposredno učinila propust u zbrinjavanju pacijentica izrečena je mjera opomene, a ravnatelj se u priopćenju  ispričavao pacijentima i članovima obitelji "zbog situacije koja se dogodila u našoj bolnici". 

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović i pacijentice sisačke bolnice Ministarstvo zdravstva Pale smjene zbog šokantnog slučaja iz sisačke bolnice: Ravnatelju optužni prijedlog zbog pacijentica u istom krevetu

Pročitajte i ovo Maja Grba Bujević - 1 Iznervirala se Ovo morate vidjeti: Reporterka Dnevnika Nove TV pitala šeficu Hitne o slučaju Sisak, pogledajte kako je reagirala - "To danas nije tema"

Priopćenje bolnice donosimo u cijelost:   

"Nastavno na slučaj smještanja dvije pacijentice na isti ležaj, u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak dovršeni su postupci unutarnjeg nadzora i inspekcijskih izvida. Temeljem navedenog ravnatelj mr. sc. Tomislav Dujmenović dr. med. donio je odluku o provedbi mjera za unaprijeđenje skrbi o kompleksnim pacijentima, te izbora novog vodstva Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Djelatnici koja je neposredno učinila propust u zbrinjavanju pacijentica izrečena je mjera opomene.

"Još jednom se iskreno ispričavamo pacijentima i članovima obitelji zbog situacije koja se dogodila u našoj bolnici. Novim mjerama kojima se unaprijeđuju procesi koordinacije i komunikacije između odjela te kadrovskim promjenama osigurat ćemo da se takve i slične situacije više ne ponove", izjavio je ravnatelj mr. sc. Tomislav Dujmenović dr. med.

Podsjećamo da su članovi Komisije za unutarnji nadzor sisačke bolnice donijeli zaključak kako smještaj dviju pacijentica u jednu bolničku postelju, od strane osoblja OHBP-a, nije rutinski postupak pri radu, ali je zbog preopterećenosti odjela na dan 14. travnja 2023. bio kratkotrajno primijenjen radi osiguravanja pacijenata od dodatnih rizika te do dovoženja drugog ležaja. Nadalje, dodatno je zaključeno kako postupak kratkotrajnog smještaja pacijentica u istu postelju nikako nije utjecao na njihovo zdravstveno stanje niti je uvjetovao odgađanje postupaka dijagnostike i liječenja.

Pročitajte i ovo Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 1 Sisačka bolnica Tvrde da imaju manjak kreveta, ali iz Ministarstva poručuju: "Zadnje preusmjeravanje pacijenta zabilježeno je 10. kolovoza prošle godine"

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović i pacijentice sisačke bolnice Beroš šalje inspekciju Konačno objavljeni rezultati nadzora u sisačkoj bolnici, ali i dalje nema jednog važnog objašnjenja

Vezano na veliki pritisak pacijenata na OHBP bolnice u Sisku koji traja već godinu i pol dana, ravnatelj Dujmenović posebno zahvaljuje bolnici Karlovac, Bjelovar, Pakrac, Požega koje su u nekim situacijama uspijevale preuzeti jedan dio pacijenata i time djelomično umanjiti pritisak na bolnicu u Sisku. Ta suradnja dio je mjera koje se od prošle godine aktivno provode u koordinaciji Uprave bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak sa svim bolničkim službama i izvanbolničkim ustanovama u čemu je značajan doprinos dalo i Ministarstvo zdravstva.

U nastavku ove koordinacije, a kao nove mjere nakon izvanrednog događaja od 14. travnja 2023. pokrenute su sljedeće mjere:

  1. Uspostavit će se aktivna koordinacija sa zdravstvenim ustanovama, te po mogućnosti sa socijalnim ustanovama kako bi se adekvatno i pravovremeno zbrinjavao sve veći broj kompleksnih pacijenata koji dolaze u OB Sisak (prvenstveno u OHBP).
  2. Formirat će se poseban tim koji će se baviti prijemom i otpustom pacijenata koji zahtijevaju dugotrajnu obradu i boravak zbog više zdravstvenih problema.
  3. Na razini samog OHBP-a provest će se tromjesečni monitoring protoka bolesnika, vrste bolesnika te dinamike prijema i obrade bolesnika u OHBP s ciljem utvrđivanja kritičnih mjesta u procesu skrbi te dinamike opterećenja koja mogu dovesti do kriznih situacija. Temeljem rezultata analize rada OHBP predložit će se i provesti nužne intervencije.
  4. Izradit će se poseban protokol o postupanju u slučaju preopterećenja OHBP-a.
  5. Jedinica za kvalitetu pokrenut će poseban program za analizu kvalitete skrbi za kompleksne pacijente te provođenje mjera za unaprijeđenje sigurnosti i kvalitete skrbi.
  6. Provest će se edukacije zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u odlučivanju te upravljanju u skrbi za kompleksne bolesnike.

 

RAVNATELJ
mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene