Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sisačka bolnica

Tvrde da imaju manjak kreveta, ali iz Ministarstva poručuju: "Zadnje preusmjeravanje pacijenta zabilježeno je 10. kolovoza prošle godine"

Aktualno Galerija Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 1 Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 2 Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 3 Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 4 Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 5 Galerija 1/6 >>
Nakon što je javnost zgrozila fotografija dvije pacijentice u jednom krevetu sisačke bolnice, iz bolnice su jučer, dvije i pol godine nakon potresa, priopćili da zbog posljedica potresa imaju, citiramo, ozbiljan manjak od ukupno 118 bolničkih postelja!

Iz resornog ministarstva na upit Dnevnika Nove TV o funkcioniranju bolnice s manjkom kreveta kažu da su iz Siska preusmjeravanje pacijenata zatražili posljednji put u kolovozu prošle godine. Od tada do danas, kažu, njihovo koordinacijsko tijelo nema saznanja o nedostatku kapaciteta u toj bolnici, kao ni o potrebi dodatnog zbrinjavanja pacijenata.

"S ciljem nesmetanog pružanja zdravstvene skrbi tijekom obnove zdravstvenih ustanova oštećenih u potresu, svim bolnicama Grada Zagreba i okolnih županija kontinuirano je na dispoziciji koordinacijsko tijelo Ministarstva zdravstva u koje su uključeni svi ravnatelji navedenih ustanova uključujući i OB Sisak. U sklopu navedenog koordinacijskog tijela postoje jasni protokoli u slučaju nedostatka postelja ili kadrovskog deficita u vidu žurnog preusmjeravanja pacijenata u obližnje bolnice", rekli su iz Ministarstva zdravstva.

"Konkretno govoreći o OB Sisak, u trenutku većeg broja pacijenata i nedovoljnih logističkih i kadrovskih kapaciteta, pacijenti se preusmjeravaju u obližnje županijske bolnice - OB Karlovac, OŽB Požega, OŽB Pakrac, a najteži pacijenti i u zagrebačke kliničke ustanove. Uvidom u evidenciju koordinacijskog tijela zadnje preusmjeravanje pacijenta zabilježeno je 10. kolovoza prošle godine. Riječ je o jednom pacijentu koji je prebačen iz OB Sisak u KBC Zagreb. Od tada do danas koordinacijsko tijelo nema saznanja o nedostatku kapaciteta u OB Sisak kao niti o potrebi dodatnog zbrinjavanja pacijenata iz sisačke bolnice", poručili su.

Pročitajte i ovo Zaštitar ispred OB Sisak Novi incident Skandalozan potez kontroverznog ravnatelja: Pogledajte kako je naša novinarka istjerana iz kruga bolnice

Iz Županije pak tvrde drugačije

Iz županije pak odgovaraju da su nakon potresa poduzete brojne aktivnosti, navode milijunska ulaganja, ali i da su unatoč teškim oštećenjima svi odjeli nastavili svoj rad.

Sisačko-moslavačka županija ulaže i značajna sredstva u nabavku nove opreme kako bi pacijenti većinu pretraga mogli obavljati u svojoj županiji. Jedan od njih je i novi RTG (cca 99.540,00 €), novi MSCT (730.000 €), novi UZV (160.000 €) te novi mobilni inkubator (70.000 €) i brojne druge investicije.

U tijeku je obnova svih oštećenih zgrada bolnice, nabavljena je najnovija medicinska oprema, projekt koji je u tijeku spajanja bolnice sa toplim hodnicima omogućit će da će po završetku obnove Sisak imati jednu od najsuvremenijih bolnica, opremljenu vrhunskom medicinskom opremom te će pružati zdravstvenu zaštitu pacijentima na značajno višoj razini od one prije potresa. Po završetku obnove zgrade Nove interne značajno će se povećati kapaciteti bolnice, rasteretiti odjel OHBP-a, budući će i kapaciteti dnevne bolnice biti značajno veći.

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović, ravnatelj bolnice komentar Lane Ružičić Ravnatelj sisačke bolnice uvalio se u blato: U jednu je stvar teško povjerovati

Uz sveobuhvatnu obnovu objekata, Sisačko-moslavačka županija je provela i nabavu i ugovorila opremu i namještaj koji je stradao u bolnici u potresu u vrijednosti od 7 milijuna eura. Sva oprema je ugovorena i isporučuje se do 1. lipnja 2023. godine, što isto ulazi u trošak Fonda solidarnosti.

Međutim, ističu - Ministarstvo je znalo za njihove probleme.

"Ministarstvo zdravstva je upoznato od strane bolnice kao i od strane Sisačko-moslavačke županije o smanjenim kapacitetima te je vrlo konkretno dana uputa bolnicama u okruženju da primaju što hitne pacijente što pacijente kojima se ne može osigurati skrb u Sisku. Tako je uspostavljena intenzivna suradnja s bolnicama u Zagrebu, Pakracu, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci, Karlovcu i Požegi", poručili su iz ureda župana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene