Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Kako su mladi Riječani Iva i Ivor ostvarili svoj san: Od napuštanja direktorske plaće do izrade – drvenih igračaka

Radionica Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Radionica Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radionica Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Radionica Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radionica Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Radionica Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Igračke od drva Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Igračke od drva Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr Igračke od drva Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Igračke od drva Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr +6 Igračke od drva Linit design (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Galerija 1/11 >>
Siguran posao u prodaji i direktorska plaća, sve je to Ivor Tucić ostavio iza sebe i počeo učiti od nule o drvu. Rizik se isplatio, on i supruga osmislili su i proizveli više od 300 dječjih igračaka. Riječki bračni par Tucelić naša su Bolja Hrvatska.

U ponedjeljak je u rubrici ''Bolja Hrvatska'' u sklopu Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak predstavila priču o Ivoru i Ivi Tucić, bračnom paru iz Rijeke. U moru vijesti o mladim ljudima koji odlaze iz Hrvatske, priča o ovom riječkom paru prava je rijetkost. Uložili su obiteljsku ušteđevinu, riskirali siguran posao – sve to kako bi radili unikatne drvene igračke za djecu. Zahvaljući njima mališani umjesto ispred ekrana vrijeme provode u igri, a pritom i uče.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

Pranje zubi, Sunčev sustav, abeceda ili gradovi Hrvatske, sve se lakše savlada uz drvene didaktičke igračke stvorene u garaži bračnog para Tucić. „Ja ih osmišljavam, gledam koji je krajnji cilj. Ako želi poticati motoriku, koordinaciju oko-ruka, onda će igračka biti tako osmišljena. Najbolje je što djeca uče, a nisu ni svjesni da uče, kroz igru“, govori Iva Tucić. Njezin suprug Ivor dao je otkaz u struci. Nezadovoljan poslom, umjesto direktorskog mjesta završio je s drvom u rukama. „Bio sam komercijalni direktor u prodaji sanitarije više od deset godina. To je trajalo jedan dugi period i razlika između onoga što voliš raditi i onoga što moraš raditi strašno je velika“, govori Ivor Tucić za Dnevnik Nove TV.

Njihovi su korisnici dječji vrtići, logopedski kabineti, udruge za djecu s poteškoćama u razvoju. Osmislili su i izradili gotovo 300 igračaka. „Sve je počelo kada smo tražili abecedu s hrvatskim slovima, sve su bile X, Y i onda smo rekli - pa zašto ne bismo mi krenuli s time. Najsretniji smo kad se jave roditelji kažu da je dijete uz našu umetaljku dobro savladalo slova, brojeve, da poznaju godišnja doba“, rekla je Iva Tucić.

Dobitnici su priznanja ''Zlatna kuna'' za najbolji riječki startup. No posao im dodatno komplicira birokracija. Poticaje za samozapošljavanje dobili su tek nakon uložene žalbe, a krovne obrazovne institucije ne otvaraju lako svoja vrata. „Nadam se da će institucije prepoznati nas kao proizvođača i da će Ministarsvo ili Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznati potencijal u malim proizvođačima koji mogu napraviti jednako dobru stvar i da ta proizvodnja ostane kod nas“, govori Ivor Tucić. „Svaki je početak težak, to je sve rizik, nikad ne znaš hoće li to uspjeti ili neće, ali ja kažem - ako radiš posao koji voliš i radiš to s ljubavlju, onda to mora uspjeti“, zaključila je Iva Tucić za Dnevnik Nove TV.

Reporterke Martina Bolšec Oblak i Sanja Vištica u sklopu rubrike ''Bolja Hrvatska'' gledateljima Dnevnika Nove TV ponedjeljkom donose priče ljudi koji svojim djelovanjem u društvu pokušavaju donijeti pozitivne promjene i time se bore za bolju budućnost Hrvatske.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene