Ima 42 godine, rođena je s motoričkim poteškoćama i iza nje je težak životni put. Slijedi priča o Senadi Halilčević, europskoj prvakinji u parataekwondou. Prvoj u povijesti Hrvatske. Trenirati je počela nakon što je pogledala prilog iz rubrike Dnevnika Nove TV - Bolja Hrvatska. Danas su ona i njezin trenerski tim naša - Bolja Hrvatska.

Galerija


S posla Senada Halilčević ide direktno na trening. Uz puno volje i nikako drugačije. "Jako puno vježbamo. Osim vježbe, meni znači tu prijateljstvo, druženje, smijeh", kaže naša europska prvakinja u parataekwondou..

Vezani članci Djeca na treningu Treniraju ih interventni policajci: Roditelji su mislili da njihova djeca neće moći ni skakati, a danas su državni prvaci Obitelj Stanić Nekad nisu mogli ni do kredita, a danas su njihovi proizvodi dio najpoznatijih zgrada na svijetu

Motoričke teškoće nisu je spriječile u želji da se bavi sportom. Danas je europska prvakinja u parataekwondou. "Nisam se nadala jer sam osam mjeseci tek trenirala", kaže skromna prvakinja.

Put do zlata nije bio lagan. Djetinjstvo je provela po institucijama za smještaj osoba s invaliditetom. Živjela u karitasovu domu i zajednici. A onda se zaposlila u udruzi za samozastupanje. Sada je predsjednica europske platforme i bori se za prava osoba s invaliditetom.

"Osjećam se kao dio zajednice. Da pokažemo i mi, osobe s invaliditetom, da možemo biti korisne", kaže Senada.

"Zbilja, njezin trud i energija pršti, tako da to prenosi na sve druge", kažu Maja i Karla, asistentice u vođenju treninga za našu prvakinju.

Sve je krenulo kada je u Boljoj Hrvatskoj Dnevnika Nove TV vidjela priču o mladom ginekologu Bursaću koji besplatno trenira djecu sa sindromom down. Upoznala ga je i nije bilo druge nego pokrenuti besplatne treninge i za odrasle s poteškoćama.

"To mi puno znači, imam puno prijatelja oko sebe i podršku", kaže Senadina prijateljica Samija.

Ali, za sve je grupe prostor premali. "Nekad nas dođe, 17 nas je bilo najviše i 3 voditelja su i prostor postaje sve manji i manji", ističe Andrea, profesorica kineziologije.

Trener Danijel Bursać uspio je od grada dobiti veći prostor na zagrebačkom jarunu. Ali je u lošem stanju i treba obnovu. Iako ne znaju kako će pokriti sve te troškove, u jedno su sigurni - da neće odustati.

"Radovi bi trebali započeti za desetak dana. Nakon vašeg priloga javilo nam se mnoštvo ljudi, koji su pomogli na različite načine", kaže trener Bursać. "Ono što nam sad preostaje, jest da krenemo", dodao je.

Poručio je da im nedostaju još neki materijali te dodao ako se javi još građana koji žele pomoći, onda će im pojasniti i kako to mogu učiniti. "Trebaju nam ruke, trebaju nam vodoinstalateri, keramičari i ljudi koji su nam voljni pomoći da se sve to realizira besplatno, kao i ovi koji su se dosad javili", kaže trener Bursać.

Na kraju je poručio kako se nada da će im se javiti i neka veća firma koja bi pomogla i u nabavci opreme.

Ako želite pomoći, možete se javiti Danijelu Bursaću na e-mail danijel.cigra@gmail.com.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr