Mladi ginekolog Danijel Bursać svakog tjedna, čim završi s poslom u bolnici, juri u dvoranu gdje besplatno djecu s Downovim sindromom trenira taekwondo.

Galerija


Zbog toga je već bio dio rubrike Dnevnika Nove TV Bolja Hrvatska, no od tada do danas počeo je besplatno trenirati i djecu  lošeg imovinskog statusa, ali i odrasle s poteškoćama.

Vezani članci Djeca na treningu Treniraju ih interventni policajci: Roditelji su mislili da njihova djeca neće moći ni skakati, a danas su državni prvaci Obitelj Stanić Nekad nisu mogli ni do kredita, a danas su njihovi proizvodi dio najpoznatijih zgrada na svijetu

Danijelovi treninzi uz rad prati i puno smijeha. Kad smo ga pitali kako je došao na ovu ideju, rekao nam je da se toga sjetio još za vrijeme studija medicine.

"Ono što radim svaki dan, a to je vježbanje taekwondoa, možemo primijeniti na djecu s posebnim potrebama i olakšati im svakodnevni život", kaže Danijel Bursać, trener i voditelj projekta "Čigrin let".

Sada ih trenira 32, a cijelo vrijeme muku muče s premalim prostorom i manjkom inače skupe opreme. Ali nije odustajao.

"Snalazimo se kako znamo i umijemo. Neki roditelji su nam pomogli tako što su napravili prepreke koje su nam pomogle za rad s djecom", kaže Bursać.

"Zbog njegova truda nemoguće je reći ne"

Nakon što su se Danijel i njegovi mališani pojavili na televiziji pojavio se interes i odraslih s posebnim potrebama. Osam mjeseci poslije trenira ih čak 17, a klub je dao i prvu europsku prvakinju u parataekwondou.

"Mi tamo i vježbamo i održavamo kondiciju. Sve nam to puno, puno, puno znači", kaže prvakinja Senada.

Danijel je, uz sve to s timom volontera još pokrenuo i projekt besplatnih treninga za djecu čiji su roditelji teškog imovinskog statusa. Sve to motivira i ljude oko njega.

"Toliko se trudi da jednostavno zbog tog njegovog truda ti ne možeš reći – ne", kaže Senada.

Prostor vapi za obnovom

Nikad on nije rekao 'ne' ili 'ne mogu' pa se tako uspio konačno izboriti i za veći prostor. Nažalost taj je prostor u jako lošem stanju i trenutno nikako nije adekvatan. Pomalo ga, koliko mogu, sređuju volonteri samog kluba, ali posla je jako puno i ne mogu sami.

"Treba napraviti gotovo sve, baš sve je dotrajalo. Troškovi su toliki da mi je srce zatitralo. Ne znam kako ćemo platiti najam, ali nekako ćemo se snaći. Naravno, spremni smo prihvatiti svaku pomoć koju možemo dobiti", kazao je Danijel.

Iako je prostor gradski, on nije besplatan već Bursać mora plaćati i najamninu i režije. "Zahvaljujem Gradu Zagrebu što nam je dao priliku. A za najam i ovo ostalo, iskreno ne znam, ali snaći ćemo se nekako", kaže Bursać.

Ako želite pomoći, možete se javiti Danijelu Bursaću na e-mail danijel.cigra@gmail.com

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.