Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas je pokrenula postupak razrješenja ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, u kojoj je učenik tijekom nastave žigosao kolegicu.

Galerija


"Prosvjetna inspekcija nedvojbeno je utvrdila propuste škole i ravnatelja u segmentu prevencije nasilja i odgojnog segmenta. Svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Žalosti me što školski odbor nije postupio prema prijedlogu inspekcije. Ja ću pokrenuti postupak razrješenja", kazala je ministrica. 

Vezani članci Policijska postaja u Zadru (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Petorica mladića osumnjičena za grupno silovanje djevojčice puštena iz pritvora Ministrica Blaženka Divjak u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) Ministrica Divjak "jako začuđena" burom oko Ježeve kućice: "To je potpuno lažna vijest!"

Na pitanje je li odluka donesena pod pritiskom javnosti, ministrica je kazala da slučajevi nasilja u školi nisu od jučer.

"Treba paziti na to kako se ti slučajevi prikazuju u medijima, pogotovo kad je riječ o maloljetnicima", rekla je.

Udruga srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije i dalje stoji uz ravnatelja te poručuje kako se u udruzi ne slažu sa smjenom. Najavili su da će se o svemu službeno očitovati u ponedjeljak. 

Pokretanje postupka razrješenja ravnatelja komentirao je i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije. 

"Ministričina je odluka u skladu sa zakonom. Mi kao osnivači nismo dobili rješenje inspekcijskog nadzora. Osuđujemo nasilje, ali školski odbor postupio je sukladno zakonu", kazao je Šimunić.

Jednoglasna odluka 

Školski odbor zadarske škole jučer je jednoglasno donio odluku da Jozo Dragić neće biti smijenjen.

Jučer je naime istekao rok do kojega je školski odbor morao odlučiti o smjeni ravnatelja za koju je nalog dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nalog je izdan nakon što je inspekcija Ministarstva utvrdila propuste ravnatelja u slučaju žigosane učenice. Ministrica, ako to smatra opravdanim, može i sama razriješiti ravnatelja.

Podsjetimo, učenik prvog razreda srednje škole upaljačem je žigosao svoju kolegicu i jednoga kolegu.

"Nakon toga je rekao: 'Sad imaš slovo U, sad se možeš hvaliti da si ustaša.' Nakon toga je zagrijavao još jedan upaljač i pritisnuo mog kolegu iz klupe", kazala je napadnuta učenica.

Osvrnula se i na slučaj riječke škole u kojoj je djeci poslužen obrok s crvima i kazala kako je škola pravovremeno reagirala.