Policija, ilustracija
Policija, ilustracija Foto: Dubravka Petric/Pixsell

USKOK i osječki PNUSKOK krenuli su u akciju protiv umirovljenog inspektora PU osječko-baranjske i poznatog osječkog poduzetnika Drage Tadića. Sumnjiče se za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te poticanju na zlouporabu položaja i ovlasti.


USKOK je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv osječkog antikorupcijskog policajca kojega sumnjiči da je poduzetniku Dragi Tadiću odavao tajne podatke za što mu se Tadić odužio kupnjom građevinskog materijala i zapošljavanjem članova obitelji. 

Ne otkrivajući identitete USKOK i policija su izvijestili da su obojica prijavljena zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na to nedjelo te primanja i davanja mita.

Istražitelji sumnjaju da je policajac od listopada 2018. do 25. studenoga 2020. Tadiću odavao podatke i službene dokumente o kriminalističkim istraživanjima.

Mito za podatke tajnog karaktera

To je, dodaju, činio na Tadićev zahtjev, ali i bez posebnog zahtjeva, "uz obećanu naknadu i drugu materijalnu korist".

Tako je Tadiću dojavljivao da li se i iz kojeg razloga nad njim ili osobama od njegovog interesa provode kriminalistička istraživanja te je na njegovo traženje "obavio provjeru za jedan telefonski broj i osobu radi utvrđivanja da li ima kontakte s pojedinim drugim osobama".

Također mu je dostavljao službenu dokumentaciju policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta oko izvida vezanih za tvrtku povezanu s Tadićem, znajući da se radi o podacima "tajnog karaktera".

Za usluge ga je Tadić nagradio kupnjom građevinskog materijala, a osigurao je i zaposlenje članova njegove obitelji te dobivanje kućanskog aparata.

Uskok je od suca istrage zatražio da uhićenom policajcu odredi istražni zatvor.

Tadić dugo godina u problemima sa zakonom

Poduzetnik Tadić posljednjih je godina imao više sudskih postupaka, a posljednji put je pritvoren u lipnju 2021. zbog sumnje da je osječkim sucima nosio novac kako bi pogodovali bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i njegovu bratu Zoranu.

Slučaj je pokrenut nakon što je Mamić, ranije pravomoćno osuđen u Osijeku za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju.

U pritvoru je završio i krajem rujna 2020. kada je nakon bijega uhićen na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH.

U BiH je pobjegao u listopadu 2018. nakon što je pravomoćno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju