Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan predstavila je novi zakon Europske komisije kojim će se regulirati različita kvaliteta naizgled istih proizvoda u EU-u.

Galerija Kupovina (Foto: Guliver/Thinkstock) Košarica puna proizvoda (Foto: Guliver/Thinkstock) Biljana Borzan (Foto: Vjekoslav Đaić) +1 Mladić uspoređuje proizvode (Foto: Guliver/Thinkstock)

''Na početku mandata iz Komisije su mi govorili da dok je proizvod siguran za zdravlje, problema za njih nema. Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju. U nekoliko godina dogurali smo do prijedloga zakona koji bi trebao regulirati cijelo EU tržište. Komisija će u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama. To je i preporuka koja stoji u mom Izvješću za Europski parlament'', rekla je Biljana Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu.

Vezani članci Tržnica, Ilustracija Pogledajte koliko Hrvata podržava sankcije Rusiji: S nekim stvarima se baš i ne slažu Premijer Andrej Plenković i Roberta Metsola Plenković istaknuo da ćemo nadogradnjom LNG-a imati plina za sve susjedne zemlje koje ga budu trebale

Direktiva mora biti još ispregovarana u Europskom parlamentu i Vijeću. Borzan je pozvala Vladu RH da se aktivnije uključi u rad Vijeća i osigura da prijedlog Komisije prođe.

''Osigurala sam 800 tisuća eura za europsko istraživanje kvalitete, na koje se naša Vlada nije ni prijavila. Dokad će ignorirati činjenicu da se više od 80 posto građana Hrvatske zbog bofl proizvoda osjeća građanima drugog reda? U Europskom parlamentu okupljam zastupnike različitih političkih opcija kako bih osigurala podršku, ali i na Vijeću mora biti podržano. To je posao naše Vlade'', objasnila je Borzan.

Europarlamentarka ističe da je ovaj zakonski prijedlog dio velikog paketa koji je Komisija pripremila za potrošače, koji uključuje i zakon koji regulira pravo na kolektivnu tužbu. ''U slučaju dvostruke kvalitete treba se osigurati kolektivna tužba. Ako taj zakon stupi na snagu, to će biti dvostruko osiguranje da će se jednakost svih građana poštivati'', zaključuje Borzan.

Nacrt mišljenja o dvostrukoj kvaliteti koji će hrvatska eurozastupnica predstaviti pred nadležnim Odborom, možete uživo pratiti sutra, u četvrtak od 9 do 12:30, na ovoj poveznici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju