Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biljana Borzan o novom prijedlogu zakona

''Do kada će naša Vlada ignorirati činjenicu da se više od 80 posto stanovnika Hrvatske osjeća kao građani drugog reda''

Kupovina (Foto: Guliver/Thinkstock)
Kupovina (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija Košarica puna proizvoda (Foto: Guliver/Thinkstock) Košarica puna proizvoda (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock Kupovina (Foto: Guliver/Thinkstock) Kupovina (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock Biljana Borzan (Foto: Vjekoslav Đaić) Biljana Borzan (Foto: Vjekoslav Đaić) Foto: Vjekoslav ?ai? Mladić uspoređuje proizvode (Foto: Guliver/Thinkstock) Mladić uspoređuje proizvode (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock +0 Kupovina (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/5 >>
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan predstavila je novi zakon Europske komisije kojim će se regulirati različita kvaliteta naizgled istih proizvoda u EU-u.

''Na početku mandata iz Komisije su mi govorili da dok je proizvod siguran za zdravlje, problema za njih nema. Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju. U nekoliko godina dogurali smo do prijedloga zakona koji bi trebao regulirati cijelo EU tržište. Komisija će u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama. To je i preporuka koja stoji u mom Izvješću za Europski parlament'', rekla je Biljana Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Provjereno: Zagrepčanin silovao pse - 4 RADI U EUROPSKOM PARLAMENTU Hoće li Zagrepčanin koji je godinama silova svoje pse odšetati slobodan? "Začuđuje kako sud ne promišlja da taj čovjek možda u ovom trenutku čini jednak zločin"

Direktiva mora biti još ispregovarana u Europskom parlamentu i Vijeću. Borzan je pozvala Vladu RH da se aktivnije uključi u rad Vijeća i osigura da prijedlog Komisije prođe.

''Osigurala sam 800 tisuća eura za europsko istraživanje kvalitete, na koje se naša Vlada nije ni prijavila. Dokad će ignorirati činjenicu da se više od 80 posto građana Hrvatske zbog bofl proizvoda osjeća građanima drugog reda? U Europskom parlamentu okupljam zastupnike različitih političkih opcija kako bih osigurala podršku, ali i na Vijeću mora biti podržano. To je posao naše Vlade'', objasnila je Borzan.

Europarlamentarka ističe da je ovaj zakonski prijedlog dio velikog paketa koji je Komisija pripremila za potrošače, koji uključuje i zakon koji regulira pravo na kolektivnu tužbu. ''U slučaju dvostruke kvalitete treba se osigurati kolektivna tužba. Ako taj zakon stupi na snagu, to će biti dvostruko osiguranje da će se jednakost svih građana poštivati'', zaključuje Borzan.

Nacrt mišljenja o dvostrukoj kvaliteti koji će hrvatska eurozastupnica predstaviti pred nadležnim Odborom, možete uživo pratiti sutra, u četvrtak od 9 do 12:30, na ovoj poveznici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene