Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu mladunci

Bijunski jeleni u Gorskom kotaru uspješno proširuju obitelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Delnicama već osam godina u mirnome suživotu s domaćim stanovništvom živi i prava mala kolonija došljaka. Riječ je o jelenima lopatarima koji su u Gorski kotar stigli s Brijuna.

U Delnice su stigli kao kompenzacija za sijeno kojim je delnička Šumarija opskrbljivala nacionalni park. Pet košuta i tri mužjaka prigodno nazvana Josip, Franjo i Stipe dobro su se snašli u goranskome kraju i malo po malo kolonija se višestruko povećala. Delnički gater trenutačno broji 44 odrasle jedinke, a u posljednjih nekoliko dana stiže i pomladak.

Pročitajte i ovo Prijava DORH-u zbog vlaka - 4 Poslana prijava DORH-u Adventski vlak koji nije vozio uznemirio duhove: "Sve je zamaskirano u proračunu" Policija - 1 Istrage u tijeku Bizarne krađe u dijelu Hrvatske: Za što su lopovima trebali jelena i crkveno zvono?

Najhrabriji je među najmlađima bio mali pirgavi koji broji čak dva dana od telenja te njegov dan stariji crni prijatelj. Njih dvojica već suvereno skakuću cijelom nastambom pa se tako, doduše u pratnji svojih majki, nisu bojali prići ni našoj kameri.

'Petnaestak mladunčadi imamo i sada je to jako atraktivno ovdje pogledati i diviti se njihovoj ljepoti', rekao je Miroslav Pleše, poslovođa u Šumariji Delnice.

Da neobičnoj koloniji ničega ne bi nedostajalo, brinu se u Šumariji, a ponosni su i kako su u kratkome roku postali važna turistička atrakcija koju turisti jednostavno ne propuštaju posjetiti.

'Oko njih je jako puno posla jer je potrebno svakodnevno vršiti košnju trave i to dosta veliku količinu. Potrebna je dohrana što se tiče kukuruza, jabuka, repe', dodaje Pleše.

No, kažu, sav im taj posao ne pada teško. Posebno se vesele što petnaestak mladunaca nije konačan broj. U idućih bi nekoliko dana, naime, na svijet trebala stići još nekolicina.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene