Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2008. bez napretka

Bez pomaka BiH ulazi u podjele i izolaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina u 2008. godini nije postigla nikakav napredak kojim bi pokazala da je zaslužila status kandidata u Europskoj uniji, a ne bude li ga u predstojećoj godini za tu zemlju slijedi razdoblje koje će obilježiti podjele i izolacija, upozorio je u svojoj novogodišnjoj poruci građanima BiH Visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

'Ako u 2009. godini ne postignemo pomak, osuđeni smo na stagnaciju, radikalizaciju, podjele i izolaciju', stoji u Lajčakovoj poruci objavljenoj u utorak u Sarajevu. On je istaknuo kako je za većinu građana BiH zajedničko to što proteklu godinu smatraju promašenom i izgubljenom, a na sličan način na stanje u BiH gledaju i u Europskoj uniji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plassnik: Hrvatska je napravila veliki pomak u pregovaračkom procesu s EU

>> Lajčak optužio Dodika za šovinizam

>> BiH: Lajčak poziva na brže reforme

Svima je dosta nedostatka napretka i u najosnovnijim pitanjima', kazao je Lajčak istaknuvši kako političarima u BiH ništa ne smeta dvostruko povećati svoje plaće, a ne postići bilo kakav učinak. Građane BiH Lajčak je pozvao da sami preuzmu odgovornost i smijene političare koji ne zastupaju njihove interese, a ne da očekuju od Visokog predstavnika da to učini umjesto njih.

Rasprave o tome koji od dva entiteta u državi je bolji Lajčak je ocijenio besmislenim sve dok stoji činjenica da prosječna plaća u oba iznosi tek nešto više od 350 eura, dok je u Uniji ona tri puta veća. Slovački diplomat na kraju je poručio kako će dati sve od sebe da domaćim političarima ukaže na odgovornosti koje imaju, a građane BiH pozvao je da i sami na njih izvrše potreban pritisak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene