Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić danas je istaknuo kako je zgrožen istupom gradonačelnika Milana Bandića i da očekuje njegovu ispriku jer je, tijekom rasprave o izvješću o radu gradonačelnika u prvoj polovici ove godine, usporedio rad institucija hrvatske države odnosno mogućnost blokade gradskog proračuna s djelovanjem četnika u Domovinskom ratu.


Milan je Bandić, govoreći o najavama blokade grada (iz Ministarstva financija), rekao kako su gradove posljednji put blokirali četnici u Domovinskom ratu.

"Treba govoriti jezikom argumenata i tolerancije, a ne jezikom mržnje", naglasio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. Također je nedopustivim ocijenio pokušaje da se na hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata skupljaju jeftini politički bodovi, odnosno na njihovim stambenim problemima koji se ne rješavaju već 11 godina, aludirajući na Bandićevo nastojanje da oni koji su bespravno i nasilno uselili u stanove dobiju za njih mogućnost otkupa.

Zagrebačka Gradska skupština u nastavku je većinom glasova prihvatila rebalans gradskog proračuna kako Grad Zagreb više ne bi bio na mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna.

Vezani članci Dario Juričan Dario Juričan ima kandidata za državnog odvjetnika: ''Iskusan je majstor, vizionar, omiljen u kolektivu...'' Dražen Jelenić i Milan Bandić Glavni državni odvjetnik Jelenić sjedio u HNK-u pored Milana Bandića, koji mu je tuženik u procesu

>> Bernardić: Gradskom je proračunu potreban rebalans

Rebalansom proračuna predlažu se prihodi od 6,7 milijardi kuna i rashodi od 6,64 milijardi kuna odnosno smanjenje prihoda za 138,7 milijuna i rashoda za 198,7 milijuna uz istovremeno dodavanje iznosa od 118 milijuna kuna od naplaćene naknade za pročišćavanje otpadnih voda.

"Ne bi bilo problema ni s fontanama ni s Cvjetnim da nisu prihvaćeni lani", podsjetila je Danira Bilić (HDZ) i dodala kako nije u redu da zastupnici na klupe dobivaju amandmane pet minuta prije rasprave o rebalansu. "To nisu normalni uvjeti za izmjene temeljnog dokumenta", kazala je Bilić pa su iz HDZ-a prilikom glasovanja ostali suzdržani.

Igor Rađenović (SDP) poručio je pak da rješenje nije idealno, ali je bolje nego dosad i naglasio kako bi valjalo da se način donošenja rebalansa putem radne skupine Gradske skupštine te Zagrebačkog holdinga, uz pomoć Gradske uprave, ponovi i kod donošenja proračuna za 2013. Upozorio je i da alarmantno pada prihod od komunalnog doprinosa pa i to treba uzeti u obzir. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook