Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporo punjenje blagajne

Bernardić: Gradskom je proračunu potreban rebalans

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef zagrebačke Gradske skupštine i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Davor Bernardić smatra da je potrebno donijeti rebalans gradskog proračuna. Osvrnuo se i na moguću blokadu gradskog računa.

Zagrebačka Gradska skupština će na sjednici u četvrtak raspravljati o rebalansu gradskog proračuna, najavi gradonačelnika Milana Bandića o podnošenju ustavne tužbe zbog Uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te prodaji gradskih stanova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

"Proračun se ove godine slabije puni zbog komunalnog doprinosa te je upravo iz tog razloga potreban rebalans", kazao je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, dodavši da se proračun bolje puni s osnova prihoda poreza i prireza na dohodak. Istaknuo je i da će se poreznim izmjenama Vlade do kraja godine u gradski proračun 'sliti' 300 milijuna kuna više nego prošle godine s osnova prireza i poreza na dohodak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uvođenje reda Zagrebačka Gradska skupština na kraju mandata usvojila izmjene i dopune GUP-a Slika nije dostupna O odabiru Ostojića Bandić: Dobro je da ima što više kandidata na izborima, pa makar bili iz jedne stranke

>> Bandić: SDP želi deložirati 1.200 obitelji, dok sam ja gradonačelnik, to neću potpisati

"Tražimo podloge na temelju kojih se trebaju sastaviti amandmani koji za cilj imaju uskladiti program gradnje i održavanja s proračunom kako se ne bi dogodilo da se stvori gubitak od više stotina milijuna kuna, kao lanjskih godina, a da nitko ne odgovara", istaknuo je. Bernardić je naglasio kako je upravo u tu svrhu Gradska skupština osnovala radnu skupinu za financije koja će u srijedu kod gradonačelnika tražiti tehničku potporu kako bi se izradili kvalitetni amandmani i uskladio program gradnje i održavanja s proračunom.

U radnoj skupini su, dodao je, predloženi gradski zastupnici, članovi Odbora za financije, predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo, predstavnik Gradskog ureda za financije, predstavnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koje će odrediti pročelnici tih gradskih upravnih tijela te dvojica predstavnika Holdinga koje će odrediti Uprava.

Vezano za temu ustavne tužbe na Uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Bernardić je naglasio kako je konzultirao najbolje pravne stručnjake iz zemlje te da čeka njihovo mišljenje. Kazao je i da je pravo pitanje za "gospodu iz Gradske uprave" zašto su novac građana uplaćivali u vrijeme vlade Ive Sanadera ako su mislili da je to krivo, zašto tada nisu osporavali zakonsko rješenje te zašto se nisu informirali kako bi zaštitili Zagreb da se ne nađe u situaciji kakvoj se našao.

Govoreći o prodaji gradskih stanova, Bernadić je kazao da odluka o njihovoj prodaji postoji od 2007. te da je zbog određenih izmjena te odluke na Gradsku skupštinu došao novi gradonačelnikov prijedlog, ali je i on povučen nakon što su dva odbora podnijela amandman u kojem traže da se iz odluke isključi "one koji su nasilno ušli u stan". "Odbor za komunalno gospodarstvo i Odbor za kontrolu podnijeli su amandman po kojem su iz prijedloga odluke htjeli isključiti mogućnost da stan mogu otkupiti oni koji su nasilno ušli u stan, jer se onima koji su na takav način ušli u stan ne smije dozvoliti da na tom stanu profitiraju", ustvrdio je Bernardić.

Bernardić također od Gradske uprave očekuje da zaštićenim najmoprimcima omogući pravo na kupnju nekretnine u kojoj žive više od dvadeset godina i koji nisu ostvarili to pravo prilikom prve kupnje stana. Ustvrdio je kako branitelji imaju pravo na otkup stana te očekuje od gradonačelnika Bandića da riješi to pitanje u suradnji s ministrom branitelja.

Upitan da komentira kada će se na Skupštini naći prijedlog o smanjenju cijena parkiranja, kazao je da su prije više od godinu dana "nered oko parkiranja od 21 akta zamijenili jednom jedinstvenom odlukom te da gradonačelnik do danas nije poslao provedbene akte". "Cijene parkiranja uvijek prije izbora pojeftinjuju, a poslije poskupljuju", ustvrdio je Bernardić.

Na novinarski upit da prokomentira najave oko kadidature SDP-ove saborske zastupnice Mirele Holy za gradonačelnicu Zagreba, Bernardić je odgovorio da ima potporu svih stranačkih kolega pa tako, vjeruje, i njezinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene