Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"privatizirali svečanost"

Bernardić: "Nedopustivo je da se SDP ne zove na proslavu Dana neovisnosti"

Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je aferu SMS te navodnu upletenost Milijana Brkića u curenje informacija iz istrage lanca elitne prostitucije.

Istaknuo je da će vrlo brzo u saborsku proceduru poslati zahtjev za osnivanjem saborskog Istražnog povjerenstva koje bi se trebalo baviti aferama curenja informacija.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) Curenje informacija Grbin o gubitku spisa: "Netko mora odgovarati, čak i ako je riječ o šlamperaju" Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) "Sigurnosni sustav je probijen" Oporba traži osnivanje istražnog povjerenstva zbog afere SMS: "Stvari se ne smiju gurati pod tepih"

"Na ovom pitanju HDZ će se demistificirati, odnosno raskrinkati, jesu li za to da se sazna istina u slučaju zlouporabe tajnih službi ili opet nešto skrivaju. Ako skrivaju, to znači da pokušavaju zataškati aferu, kao što Plenković pokušava zataškati svaku aferu preko DORH-a i državnog odvjetnika kojeg je sam postavio", kazao je Bernardić.

Osvrnuo se i na činjenicu da klub saborskih zastupnika SDP-a nije dobio pozivnicu na jučerašnju proslavu povodom Dana neovisnosti u Hrvatskom Saboru.

"Drugu godinu zaredom nikakav službeni poziv predsjednika Sabora ili premijera nije stigao saborskim zastupnicima SDP-a. Nedopustivo je da se proslava nacionalnog blagdana privatizira kao svečanost HDZ-a i da se koristi u njihove stranačke svrhe. Dan neovisnosti kao praznik uspostavila je upravo Račanova Vlada. To se nikada prije nije događalo", kazao je Bernardić.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je ustvrdio da HDZ-ova "kozmetička porezna reforma nije ništa drugo nego uzimanje siromašnima da bi se dalo bogatima", najavivši pritom da SDP u saborsku proceduru upućuje prijedlog izmjena Zakona o dohotku, kojim bi se osobni odbitak povećao s 3800 na 5000 kuna.

SDP u saborsku proceduru upućuje prvi iz paketa tri zakona kojim bi se povećao osobni odbitak zaposlenika, što neće predstavljati nikakav trošak za poslodavce i omogućit će trenutačni rast plaća, a tim ćemo zakonom onemogućiti udar na male, privatne iznajmljivače apartmana kojih je u Hrvatskoj oko 100.000 i koji bi, po HDZ-ovu prijedlogu porezne reforme, trebali plaćati pet puta veći paušal, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare.

Na pitanje što misli zašto oko tako ozbiljne afere još nije sazvano Vijeće za nacionalnu sigurnost, Bernardić je odgovorio kako je to pitanje za Predsjednicu Republike.

"Ona je jedna od najodgovornijih u tom lancu. Vjerujem da će postupiti sukladno zdravom razumu", kazao je.
 

Plaće bi porasle minimalno 330 kuna mjesečno

"Za razliku od HDZ-a i Plenkovića koji zovu strane investitore u Hrvatsku jer je ovdje jeftina radna snaga, mi smo svjesni da bez povećanja plaća nema ostanka ljudi u Hrvatskoj. Našim prijedlogom od 1. siječnja sve plaće u Hrvatskoj porast će minimalno za 330 kuna mjesečno neto, one nešto malo veće za 495 kuna, a minimalna bi plaća, po prijedlogu koji je već u saborskoj proceduri, narasla za malo više od tisuću kuna, odnosno iznosila bi 4000 kuna neto", pojasnio je čelnik SDP-a. (Hina/D.I.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene