Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Hrvatska spremna priznati Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod naslovom 'Hrvatska spremna priznati Kosovo' beogradska 'Politika' u utorak donosi razgovor s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu, Tončijem Staničićem, koji, kako prenosi taj beogradski list u podnaslovu, kaže da je službeni Zagreb u više prilika rekao da će taj korak poduzeti u trenutku kada isto uradi većina članica EU.

On je kazao da će se Hrvatska toga sasvim sigurno pridržavati, te da ne zna hoće li doći do porasta napetosti u odnosima dvije zemlje, no da bi volio da do toga ne dođe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Na dodatno pitanje kada će se to dogoditi i hoće li to biti ovoga tjedna, veleposlanik je odgovorio da to ne može reći, jer ne donosi on tu odluku niti je s njom upoznat.

'Kada je riječ o eventualnom hrvatskom priznanju Kosova, svima je poznato, pa i Srbiji, koja je međunarodnopravna pozicija Hrvatske. Ona je kandidat za članstvo u Europskoj uniji i obvezala se da slijedi politiku EU. Tu su stvari definirane i mi nemamo previše izbora', kazao je Staničić.

Hrvatski veleposlanik je, prema pisanju 'Politika', također rekao da je izuzetno zadovoljan napretkom odnosa dviju zemalja i pored serije incidenata koji su se dogodili ovih dana i u kojima je, među ostalim, stradala i zgrada veleposlanstva u centru Beograda. 

'Nismo stradali previše, na svu sreću, i nadam se da više nećemo', kazao je Staničić, objašnjavajući da su zaposleni u veleposlanstvu, naviknuti na slične ispade proteklih godina - bili oprezniji od kolega iz nekih zapadnih zemalja.

Na pitanje o tome 'kako reagira na izjavu Tomislava Nikolića (SRS) da ako Hrvatska ne poštuje granice Srbije, onda ni Srbija neće poštovati granice Hrvatske', Staničić je odgovorio: 'U pravilu, ne reagiram. Mi smo od određenih djelova srbijanske političke scene čuli dosta takvih izjava i ne mogu reći da ih ne čujemo i ne evidentiramo u podsvijesti, ali je najbolje ne reagirati na njih. Uostalom, ne smatram prirodnim da Hrvatska na bilo koji način bude unutrašnjopolitička tema u Srbiji'.

Na pitanje o tome što mu, vezano uz priznanje Kosova, govore predstavnici hrvatskih tvrtki koje ulažu u Srbiju, Staničić je odgovorio kako oni izražavaju zabrinutost. 

'Oni jesu zabrinuti, bilo bi smiješno reći da nisu, ali ja osobno ne vjerujem da bi oni mogli imati posebnih problema. Hrvatske tvrtke su možda bile među najkorektnijima među stranim ulagačima u Srbiji, socijalni programi su poštivani, nikada se nije dogodilo da se prilikom privatizacije, primjerice, ne isplate zaostale plaće', istaknuo je, među ostalim, hrvatski veleposlanik u Beogradu u razgovoru za 'Politiku'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene