Od jutra traje akcija uhićenja te niz pretraga policijskog Uskoka u Zagrebu, Velikoj Gorici i Novoj Gradiški, a u okviru kriminalističkog istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 10 osoba. Uhićen je predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević, a pod sumnjom su i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Radi se o sumnji na djela iz domene gospdarskog kriminaliteta i korupcije. Pod istragom je, doznajemo, i Elektrocentar Petek.

Galerija Dražen Barišić Dražen Barišić i Vinko Grgić +0 Vinko Grgić

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odlučio skinuti imunitet HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću. MIP je, osim toga, dao i odobrenje za određivanje istražnog zatvora dvojici saborskim zastupnicima Barišiću i Grgiću.

Vezani članci Dražen Barišić, Krešo Petek, Vinko Grgić Petek i partner porječkali se oko toga tko će Grgiću dati novac: "Vi ćete njemu dati 100 tisuća u kešu..." Dragan Kovačević, Krešo Petek Istražitelji pratili Peteka kako odlazi u banku, a onda sa zakašnjenjem dolazi u Kovačevićev 'klub': "Samo polako"

Iz HDZ-a su priopćili i da je Barišić podnio zahtjev za mirovanje mandata, što znači da vladajući do idućeg petka imaju vremena odrediti tko će ga zamijeniti, izvijestila je reporterka Barbara Štrbac.

Ranije danas USKOK je potvrdio da je DORH poslao zahtjev za ukidanje imuniteta za "dva čelnika jedinica lokalne uprave". Nakon ove odluke Povjerenstva, Sabor će od 18 sati raspravljati o odluci o skidanju imuniteta.

Problemi za vladajuću većinu

Odluka o određivanju istražnog zatvora dvojici zastupnika mogla bi stvarati probleme vladajućoj većini.

''Znamo da saborska većina ovisi o svakoj zastupničkoj ruci. Ono što se sada može dogoditi da se ne ugrozi ta većina jest to da Barišić sam stavi svoj mandat u mirovanje, da u Sabor uđe njegova zamjena. Cijeli taj postupak traje nekih sedam dana, tako da se sve može još na vrijeme odigrati da se normalno održi predviđeno glasovanje idućeg petka u Saboru'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Jandroković: Većina je stabilna

U petak u 10 sati Hrvatski sabor bi trebao i službeno glasovati i skinuti imunitet saborskim zastupnicima. No, unatoč tomu vladajuća većina ostaje stabilna, poručuje predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Podsjetimo, HDZ s partnerima trenutačno ima 76 ruku u Saboru, točno koliko im treba. 

''Očekujem da će imunitet biti skinut kao i svaki puta dosad u ovakvim situacijama. A što se tiče parlamentarne većine, ništa se neće dogoditi, ona će i dalje biti 76 zastupnika. Zastupnik može dati ostavku na svoje mjesto, može staviti mandat u mirovanje, ne vidim nikakav problem tehničke prirode koji bi doveo u pitanje parlamentarnu većinu'', poručio je.

Jankovics: Želim se nadati da su optužbe neutemeljene

Na pitanje stvara li zatvaranje HDZ-ovog zastupnika probleme vladajućoj većini odgovorio je i predsjednik MIP-a Robert Jankovics. ''Ja ne bih to komentirao. Naša zadaća je bila da vidimo jesu li ovi zahtjevi u skladu s našim poslovnikom, i jesu. Da li me brine? Ne'', rekao je.

Dodao je i da se želi ''nadati da su sve ove optužbe neutemeljene''. ''Međutim, iz ovoga što sam pročitao, ne izgleda tako'', kazao je i otkrio da zasad nije MIP-u dosad nije stigao nikakav zahtjev za mirovanjem mandata.

Podsjetimo, u velikoj je akciji uhićen predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević, a pod sumnjom u toj istrazi su i Barišić i Grgić. Riječ je o sumnjama na kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Pod istragom je, doznajemo, i Elektrocentar Petek.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju