Hrvatska udruga banaka povodom objave preporuka HNB-a o refinanciranju postojećih kredita građana, poslala je priopćenje u kojem pozdravlja tu odluku.


''Hrvatske banke pozdravljaju sve mjere koje doprinose smanjenju regulatornog rizika i regulatornog troška, smanjenju ukupnih rizika u zemlji i koje povećavaju pravnu sigurnost u poslovanju. Također izražavaju pozitivan stav o mjerama koje idu u pravcu pojednostavljenja poslovanja i smanjenja troška za poduzeća i gradjane RH. Preporuke koje predlaže HNB poboljšavaju obaviještenost klijenata i time doprinose proširenju izbora koje imaju klijenti.

Vezani članci Banke i prešutni minus - 3 Što će biti s prešutnim minusima? Goran Aleksić kaže da banke love u mutnom, one se pravdaju: "To je fleksibilan proizvod za one kojima novac treba brzo" Slika nije dostupna Što mislite kako će završiti sukob Linića s bankarima?

Većina banaka koje su aktivne na tržištu na upite klijenta već nude različite mogućnosti i uvjete financiranja i refinanciranja kredita: kunske kredite ili kredite uz EUR uz fiksnu kamatu (negdje i na rok do 20 godina otplate) ili uz promjenjivu kamatnu stopu. Većina banaka i sada ne zaračunava naknadu pri izmjeni ugovora, a to će za stambene kredite biti i dodatno regulirano novim zakonom koji prenosi EU regulativu.

Od regulatora očekujemo upute kako će se na jednak način za cijelu industriju pristupiti obavještavanju klijenata, a važno je i da regulator osigura dovoljno kunskih izvora u slučaju većeg interesa klijenata za tim kreditima.

Naime, dosadašnja potražnja za kunskim kreditima je bila takva da su banke imale dovoljno kunskih izvora, no kako većinu štednje u Hrvatskoj i dalje čine depoziti u stranim valutama, veći odabir za kunskim kreditima tražit će i promjenu valutne izloženosti banaka.

Na kraju, napominjemo da klijenti sami mogu izabrati onu ponudu koja najviše odgovara njihovim zahtjevima i kreditnoj sposobnosti'', stoji u priopćenju Hrvatske udruge banka.

Podsjetimo, ovo je šest je glavnih preporuka za banke koje je danas predstavio HNB.

1. Odnose se na kredite koji imaju rok dospijeća duži od 7 godina.

2. Od banaka se traži jasna i transparentna usporedba odobrenog kredita i novoga, ponuđenoga kako bi potrošač lakše sagledao troškove i koristi od fiksiranja kamatne stope

3. Traži se minimiziranje troškova za potrošača, odnosno da im se na zaračunava naknada za prijevremenu otplatu.

4. Traži se da banke ne naplaćuju naknadu za prijevremenu otplatu kredita i za kredite prije 2010. godine.

5. Očekuje se da pri ponudi fiksne kamatne stope banke ne odstupaju od one koju trenutačno nude, odnosno tržišne stope - ako do sada nisu nudile fiksne kamatne stope.

6. Očekuje se da banke prošire ponudu kredita s fiksnim kamatnim stopama te da za nove kredite ne ugovaraju naknade za prijevremenu otplatu kredita.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju