Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guverner Boris Vujčić

Dobre vijesti za građane koji imaju kredite: HNB izdao 6 važnih preporuka bankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna banka (HNB) je svim kreditnim institucijama izdala preporuke da građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom ponude mogućnost fiksiranja.

Nakon što su kamatne stope u padu već neko vrijeme te na financijskom tržištu vladaju povoljniji uvjeti zaduživanja nego prije pet-šest godina, guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je u utorak da HNB pokušava smanjiti kamatne rizike kod korisnika koji su ranije podignuli kredite te je objavio preporuke bankama i svim kreditnim institucijama koje izdaju kredite potrošačima.

Bankama se sugerira da ponude potrošačima mogućnosti fiksiranja kamatne stope za kredite najizloženije kamatnom riziku.

Šest je glavnih preporuka:


1. Odnose se na kredite koji imaju rok dospijeća duži od 7 godina.

2. Od banaka se traži jasna i transparentna usporedba odobrenog kredita i novoga, ponuđenoga kako bi potrošač lakše sagledao troškove i koristi od fiksiranja kamatne stope

3. Traži se minimiziranje troškova za potrošača, odnosno da im se na zaračunava naknada za prijevremenu otplatu.

4. Traži se da banke ne naplaćuju naknadu za prijevremenu otplatu kredita i za kredite prije 2010. godine.

5. Očekuje se da pri ponudi fiksne kamatne stope banke ne odstupaju od one koju trenutačno nude, odnosno tržišne stope - ako do sada nisu nudile fiksne kamatne stope.

6. Očekuje se da banke prošire ponudu kredita s fiksnim kamatnim stopama te da za nove kredite ne ugovaraju naknade za prijevremenu otplatu kredita.

"HNB je odgovorno radio posao kad je riječ o Agrokoru"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Uz male oscilacije" Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Boris Vujčić, guverner HNB-a Pad BDP-a 15 posto Guverner HNB-a Boris Vujčić objasnio donosi li drugi val korone rast otkaza: "Ne treba previše strašiti ljude"

Vujčić je poručio i da će HNB pratiti kako banke reagiraju i da će o svemu obavijestiti javnost. Upitan je li u pitanju samo preporuka bankama ili nešto više, odgovorio je: "preporuka je preporuka", ali da će banke potrošačima morati prezentirati informativnu listu ako ne nude kredite s fiksnom kamatnom stopom.

"Dakle, to trebaju, a preporuka je preporuka", kazao je.

Ako neke banke ne budu reagirale na preporuke, kaže da će o tome obavijestiti javnost.

Upitan jesu li današnje preporuke zapravo preporuke građanima da zamijene kredite s promijenjvim kamatnim stopama u one s fiksnim, odgovorio je: "Ne, guverner preporučuje bankama da im ponude takve proizvode, a potrošači će sami odlučiti. Nemoguće je predviđati kako će se kamatne stope ponašati."

Vujčić je istaknuo da se svi klijenti ne nalaze u istoj situaciji te da ono što je isplativo jednom korisniku nije nekom drugom.

Nije želio komentirati događanja oko Agrokora, već je samo odgovorio na pitanje može li se u cijeloj priči tražiti i odgovornost HNB-a.

"To je moguće da se dogodi, može to netko spominjati, ali mi smo vrlo dobro i odgovorno radili svoj posao kada nismo imali puno saveznika", kazao je Vujčić.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene