Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji boravi u posjetu SAD-u kao gost Konferencije američkih gradonačelnika, sastao se s gradonačelnikom Washingtona Adrianom Fentyem i posjetio američki Kongres, gdje se susreo s više kongresnika.


Bandic i Fenty na kratkom su susretu govorili o nekim iskustvima u vođenju Zagreba i Washingtona, dvaju gradova koji su nominalno podjednake veličine.

Vezani članci Milan Bandić - 1 Zagreb započinje s podjelom novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu Milan Bandić - 2 Bandić u Banovini: Niste sami, Zagreb će vam pomoći

"Washington je nešto manji od Zagreba ali u njega migrira dnevno dvostruko više stanovnika nego što on ima, oko 650 do 700 tisuća. Problemi su uobičajeni kao u svakom gradu", kazao je nakon sastanka Bandić.

Dvojica gradonačelnika, koji su u svojim sredinama poznati po velikoj radnoj energiji, razgovarali su i o zajedničkoj strasti prema trčanju i maratonu, pri čemu se 34-godišnji Fenty pohvalio sa sedam maratonskih utrka, dok je Bandić ove godine istrčao prvi maraton.

Bandić je svom domaćinu kazao kako i dalje vrijedi poziv za posjet Zagrebu, koji je prošle godine uputio njegovu prethodniku Anthonyu Willamsu, a Fenty je prihvatio poziv, koji bi se po Bandićevim riječima mogao realizirati početkom 2008. godine.

Bandić se u Washingtonu susreo i nekoliko demokratskih i
republikanskih kongresnika, uključujući i čelnike Hrvatskog
kongresnog kluba, Georgea Radanovicha i Petera Viscloskya.

Teme razgovora s kongresnicima, po Bandićevim su riječima, bile situacija u regiji, odnosi Hrvatska-NATO, Hrvatska-EU, te aktualnosti u politici Hrvatske.

Izaslanstvo grada Zagreba, nakon Washingtona otputovat će u San Francisco, gdje će u Dolini Napa posjetiti vinariju Grgich Hills, koju vodi glasoviti vinar hrvatskog podrijetla Miljenko Mike Grgich.

Milan Bandić će posjet SAD-a završiti u Los Angelesu, gdje će 22. i 23. lipnja sudjelovati na godišnjoj Konferenciji gradonačelnika SAD.