Aktualni sat sjednice zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je obilježio verbalni okršaj gradonačelnika Milana Bandića i zastupnice Radničke fronte Katarine Peović Vuković oko izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona, u kojem je gradonačelnik poručio zastupnici da će on izgraditi nacionalni stadion, a ona može "crknuti od tuge".

Galerija +0 Milan Bandić (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Bandić nije konkretno odgovorio na pitanje zastupnice o sredstvima koja Grad planira utrošiti na izgradnju nacionalnog stadiona, već ju je prozvao jer o nacionalnom stadionu priča pod znakovima navodnika.

Pod kojom zastavom vi živite i u kojoj zemlji?

Vezani članci Milan Bandić Bandić na Skupštini otkrio nove planove: ''Zagrebački Manhattan nije stao. Sada je prioritet podzemna željeznica'' Virtulana sjednica zagrebačke Skupštine Bandić poslao kamion Čistoće na Markov trg pa oporbi poručio: "Doći ću nakon dezinfekcije"

"Molim vas, nemojte s ove govornice govoriti nacionalni stadion pod znakovima navodnika. Pod kojom zastavom vi živite i u kojoj zemlji? Učinit ću sve da napravimo nacionalni stadion. To će biti hrvatski nogometni dom. Potrošit ćemo novca manje nego ono što su oni napravili za ugled ove zemlje i Zagreb i Vlada, a vi možete crknuti od tuge", poručio je Bandić zastupnici Peović Vuković.

Peović Vuković podsjetila ga je kako je prije dva mjeseca spriječio da se isplati pet milijuna kuna radnicima tvrtki u stečaju, ustvrdivši da sada očito "nije problem stostruko veći novac za izgradnju stadiona".

Bandić je odbacio njezinu tvrdnju ustvrdivši da je napravio za radnike više nego što bi ona da živi tisuću godina. "Nisam mogao isplatiti pet milijuna kuna jer mi zakon to ne dozvoljava", kazao je.

Također, Peović Vuković rekla je da je kroz desetljeća Zagreb "ulupao nekoliko milijardi kuna u maksimirsko ruglo, koje se niti jednom godišnje ne može napuniti publikom, iako tamo igraju najtrofejniji domaći klub i reprezentacija".

Bandić joj je odgovorio da "priča bedastoće" i upitao kako je nije sram optuživati ga da je "upucao nekoliko milijardi kuna na Dinamov stadion".

Odgovarajaći na pitanje SDP-ova zastupnika Mateja Mišić, Bandić je naveo da je Zagreb u Dinamov stadion uložio 120 milijuna kuna, a naslijedio uloženih 560 milijuna kuna.

Zagreb treba nacionalni stadion, a Dinamo svoj stadion

Mišić je upitao trebaju li Zagrebu dva stadiona koja primaju 35.000 ljudi, hoće li Maksimir nastaviti propadati ako ulazimo u projekt nacionalnog stadiona i kada Hrvatska može očekivati bar jedan stadion.

"Vi znate tko je Dinamov stadion započeo. Graditi stadion od krova, a ne od temelja, ne bih trošio riječi za to. Netočno je da je tisuću milijardi uloženo u njega", kazao je Bandić..

Vezano za nacionalni stadion, Bandić predviđa da bi krajem 2020. mogao biti gotov.

"Zagreb je jedini istinski veliki grad u ovoj zemlji, svidjelo se to nekome ili ne, i taj grad treba imati nacionalni stadion, a Dinamo treba imati svoj. Nema problema tu i napravit ćemo to", kazao je.

HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić upitao je gradonačelnika kakva je situacija u vezi s izgradnjom Nacionalne dječje bolnice, na što je Bandić odgovorio da je on sa svoje strane sve pripremio, postoji lokacija i pristup, a sada kroz studiju treba odrediti model financiranja.

"Očekujem sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i premijerom Andrejem Plenkovićem da definiramo - od studije do financiranja bolnice. Nema nikakvih problema", kazao je.

Nada se da će nakon godišnjih odmora sjesti s premijerom i definirati pet projekata od interesa za Zagreb i Hrvatsku, a jedan od tih prioriteta je i Nacionalna dječja bolnica.

Partizanski uvjeti u Zagrebu

Zastupnik Tomislav Stojak (HNS-liberalni demokrati) upitao je gradonačelnika što se događa s uređenjem Branimirove tržnice i kakvi se projekti tamo planiraju.

"Maknuli smo 16 objekata, ostalo ih je još pet. Rješavamo te stvari, nije to bager pa gurni. Natječaj je raspisan, Ulica Franje Račkoga se uređuje, rade se papiri, Trg žrtava fašizma se uređuje, gdje prijatelji logoruju svake srijede. Imamo malo partizanskih uvjeta u Zagrebu", odgovorio je Bandić.

SDP-ovu zastupnicu Tamaru Čubretović zanimalo je kada će početi gradnja osnovne škole u Gornjoj Kustošiji, na što joj je Bandić odgovorio da je lokacijska dozvola izdana, radi se glavni projekt i rješava djelić imovinsko pravnih odnosa.

Vezano za upit Ivana Filipovića (HDZ) o tome kada Zagreb planira izgradnju OŠ Čulinec, Bandić je rekao da je u tijeku rješavanje imovinskopravnih odnosa za pristupnu cestu, nakon čega će moći izdati građevinsku dozvolu i ići u realizaciju. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju