Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Ministarstva zdravstva

Babić odbija smanjenje plaća liječnicima zbog štrajka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada danas odlučuje o prijedlogu smanjenja plaća liječnicima u štrajku za listopad

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je danas kako ne postoji norma na temelju koje bi se proveo prijedlog Ministarstva zdravlja da se liječnicima u štrajku umanji plaća za listopad, izrazivši uvjerenje da neće biti protuzakonitog smanjenja liječničkih plaća.

'Ako budu protuzakonito smanjili plaće, u ovoj državi postoje institucije koje rješavaju ta protuzakonita pitanja', rekao je Babić nakon današnjeg kruga kolektivnih pregovora, upitan za komentar prijedloga smanjenja plaća liječnicima u štrajku za listopad, o kojemu bi sutra trebala odlučiti Vlada.

Dodao je i kako ne vjeruje da će se to dogoditi, s obzirom da su svi neodgodivi poslovi obavljeni. Liječnicima koji su bili na poslu osam sati dnevno - to se, ističe, mora i platiti.

'Mi smo obvezni odraditi vrijeme, a ne postoji nigdje norma. No, i kad bi izračunali objektivno normu, i ovo što sad radimo, s obzirom na deficit 4500 doktora u Hrvatskoj, i to bi bila puna norma', ustvrdio je Babić

Naime, na dnevni red sutrašnje vladine sjednice uvršten je i prijedlog Ministarstva zdravlja da se umanje plaće zdravstvenim radnicima, razmjerno satima provedenima u štrajku. U obrazloženju prijedloga Ministarstvo se poziva na odredbe Zakona o radu, kojima je otvorena mogućnost takvog umanjenja plaće štrajkašima, kao i na Pravilnik o vođenju evidencije o radnicima, kojim se propisuje vođenje evidencije o radnom vremenu, odnosno o satima provedenima u štrajku.

Babić je komentirao i tijek kolektivnih pregovora sindikata i Ministarstva zdravlja, te istaknuo da postoje pomaci. Ako se pregovori nastave ovom dinamikom, uvjeren je da bi ovaj tjedan trebali biti i definitivno gotovi.

Danas je bila pozitivna pregovaračka atmosfera, a uz uvažavanje i jedne i druge pozicije, nastojali smo postići kompromis, ali to nije još gotovo, rekao je Babić.

Nakon što je danas, 50. dan štrajka, Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) Babiću i ministru zdravlja Rajku Ostojiću čestitala 'na brizi za oboljele', Babić je novinarima rekao da nije upoznat s čestitkom, ali je 'zahvalan i građanima i pacijentima na iskazanom razumijevanju'.

'Sve što budemo mogli u afirmativnom, pozitivnom smislu uzvratiti, uzvratit ćemo', poručio je Babić, u ime štrajkaša, pacijentima.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak, čiji je sindikat prekinuo štrajk nakon devet dana, također se nada kraju pregovora do kraja tjedna.

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kao i ministar zdravlja Rajko Ostojić danas nakon pregovora nisu željeli dati nikakve izjave novinarima.

Pregovori se nastavljaju sutra. (Hina)

Pročitajte i ovo Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Vili Beroš Ministar je siguran Beroš se oglasio o štrajku liječnika: "Jesu li za specijalistu mala primanja od 3500 eura?"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene