Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Mladić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog grupnog silovanja i ucjenjivanja 15-godišnjakinje trebao bi biti izručen u Hrvatsku iz Austrije u roku od deset dana.


Mladić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog grupnog silovanja i ucjenjivanja 15-godišnjakinje uhićen je u petak navečer u Austriji. Identificirala ga je austrijska policija nakon što je Županijski sud u Zadru za njim raspisao tjeralicu.

Iz Austrije, gdje je uhićen, trebao bi biti izručen u Hrvatsku u roku od deset dana. 

Zemlja u kojoj je osoba uhićena mora, naime, donijeti konačnu odluku o izvršenju Europskog uhidbenog naloga najkasnije 60 dana od uhićenja, no ako osoba, kao što je to učinio 22-godišnjak da svoju suglasnost za predaju, odluka se donosi u roku od deset dana, piše Zadarski.hr.

Za mladićem je 2. kolovoza raspisana tjeralica. Mladić je boravio u Grazu, a tamo je i uhićen i to samo dan nakon što je Županijski sud u Zadru, u četvrtak, 18. kolovoza, izdao Europski nalog o uhićenju. 

"Županijski sud u Zadru je od nacionalnog ureda S.I.Re.N.E. dobio službenu obavijest o njegovom uhićenju u Austriji temeljem Europskog uhidbenog naloga. Slijedi procedura izručenja. RH i policija će postupiti po rješenju o određivanju istražnog zatvora”, rekla je glasnogovornica i predsjednica Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru sutkinja Sandra Radanović.

Radanović je 29. srpnja donijela nepravomoćnu presudu šestorici mladića iz okolice Zadra optuženih da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine u više navrata seksualno zlostavljali 15-godišnju djevojčicu iz njihovog mjesta.

Kazne zatvora

Prvookrivljeni 22-godišnjak dobio je kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni kaznu od dvije godine i šest mjeseci, trećeokrivljeni kaznu od tri godine, a četvrtookrivljenik je osuđen na godinu dana zatvora.

Za ostalu dvojicu izrečena je uvjetna kazna. Nitko od njih se nije pojavio na izricanju presude, a s obzirom na to da je 22-godišnjaku izrečena kazna veća od pet godina zatvora zbog koje je morao odmah “iza rešetaka” sud je izdao dovedbeni nalog, a nakon toga i tjeralicu kada ga policija nije našla na obiteljskoj adresi.

Odvjetnica mladića Daria Krajina Štivičić za Zadarski.hr kaže da uhićeni nije bježao. 

"Nije mu bilo ograničeno kretanje"

Navodi kako se nije protivio izručenju niti je bježao od kaznene odgovornosti.

"Moj branjenik u niti u jednom trenutku nije opstruirao vođenje postupka koji je trajao dvije i pol godine, a kao osobi koja se branila sa slobode, nije mu bilo ograničeno kretanje. Uredno se odazivao na sve zakazane rasprave tijekom trajanja postupka.

Čim su se za to stekli uvjeti javio se nadležnom tijelu i pitao kome se točno treba javiti kako bi postupio po rješenju kojim mu je određen istražni zatvor.

Postojale su objektivne okolnosti koje su ga onemogućile u ranijem javljanju pa je tako došlo do realizacije procedure u međuvremenu izdatog Europskog uhidbenog naloga. Čim su iste otpale, isti je kako je to kazano na samoj objavi, ispoštovao sudsku odluku koja je još uvijek nepravomoćna. To se sve događalo u petak predvečer”, navodi odvjetnica.

Ilustracija Uhićen mladić osuđen zbog grupnog silovanja maloljetnice: Bio je u bijegu tri tjedna i uspio izaći iz Hrvatske

Ističe kako obrana nije koristila niti će iskoristiti zakonsko pravo na podnošenje žalbe na rješenje kojim mu je određen istražni zatvor.

"Dakle rješenje o istražnom zatvoru još uvijek nije pravomoćno", rekla je odvjetnica Štivičić.

Vanja Sljepčević Novi slučaj silovanja zgrozio Hrvatsku, stručnjakinja objasnila što pokreće silovatelje: ''Ta dva mehanizma su najrazornija za žrtvu''

Bijeg od istražnog zatvora, nakon izricanja zatvorske kazne dulje od pet i više godina, u Hrvatskoj nije kazneno djelo. To znači da 22-godišnjak, za kojim je bila raspisana tjeralica i Europski uhidbeni nalog, neće snositi sankciju, piše Zadarski.hr. 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju