Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Novi slučaj silovanja zgrozio Hrvatsku, stručnjakinja objasnila što pokreće silovatelje: ''Ta dva mehanizma su najrazornija za žrtvu''

U Zagrebu je silovana maloljetnica, a slučajem su zgroženi i u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, s čijom je ravnateljicom Vanjom Slijepčević Saftić razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor 22-godišnjaku i jednoj maloljetnoj osobi zbog sumnje da su prošli petak, 12 kolovoza, u Zagrebu počinili kazneno djelo silovanja maloljetne djevojke.

Policija je, osim 22-godišnjaka i maloljetne muške osobe koji se terete za kazneno djelo silovanja, uhitila još dvojicu muškaraca, 31-godišnjaka i 30-godišnjaka zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela bludne radnje na štetu žrtve.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, posebno izvješće dostavljeno je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu, kao i Županijskom državnom odvjetništvu za mladež.

Prema policijskim podacima, u prvih sedam mjeseci ove godine u Zagrebu je prijavljeno 31 silovanje i dva pokušaja silovanja. Zbog tih djela prijavljeno je 16 počinitelja, a njihovih žrtava bilo je 33, s tim da ih je pet bilo mlađe od 18 godina.

Pročitajte i ovo Koktel Mladi svjesni rizika Droge za silovanje kruže Hrvatskom: Stručnjak otkriva kako djeluju, a svima je zajednička jedna stvar - "Može završiti fatalno"

Slučajem su zgroženi u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, čija je ravnateljica Vanja Slijepčević Saftić bila gošća u Dnevniku Nove TV, a s njom je razgovarala reporterka Valentina Baus.

Ravnateljica je potvrdila da su u Poliklinici, koja ima dugu povijest suradnje u ovakvim i sličnim situacijama upoznati sa slučajem: ''Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba aktivno surađuje već 20 godina, od samog osnutka, intersektorski sa službama koje se bave ovakvim nemilim događajima, a to su prvenstveno zlostavljajući oblici – emocionalno, tjelesno i seksualno, a najbrutalniji oblik seksualnog zlostavljanja je silovanje''.

U ovom slučaju pažnju i zabrinutost dodatno privlači to što je riječ o maloljetnici, a i jedan od navodnih počinitelja je maloljetan. Slijepčević Saftić je istaknula moguće posljedice s obzirom na dob žrtve.

Teška kaznena djela poput silovanja ostavljaju tragove na razvoj maloljetnih osoba

''Kada govorimo o tome što se zbiva u mozgu osobe koja je bila žrtva, a u ovom slučaju govorimo o 15-godišnjem djetetu – govorimo o djetetu čiji mozak još nije završio svoj razvoj. Znamo danas da se mozak razvija do 27. godine života. Taj neurobiološki aspekt nam govori puno toga što možemo očekivati i kakva se bura negativnih emocija događala u toj osobi koja je imala tako strašno i brutalno iskustvo'', kazala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvojicu sumnjiče za bludne radnje Dvojica pritvorena zbog sumnji da su silovali maloljetnicu: Sve se zbilo u jednom zagrebačkom parku

''Postoji, naime, dio mozga koji pamti određene emocije i jedan od tih dijelova je visoko funkcionalan te se u ekstremnim situacijama, situacijama u kojima je žrtva snažno zabrinuta za svoj život i ne vjeruje da će preživjeti, ekstremno aktivira. Međutim, ne gasi se u onome trenutku kada sam događaj prođe i taj dio mozga dirigira da se ta osoba još kroz duže iduće vrijeme prisjeća i ima flashbackove i nerijetko krivo tumači i određene ljude i situacije koje i nisu ugrožavajuće, ali ih takvima doživljava'', objasnila je ravnateljica Poliklinike.

Neke je zateklo što se silovanje dogodilo u Zagrebu, no Slijepčević Saftić je podsjetila da se ''silovanje, koje je danas apsolutno neprihvatljivo, događa i u malim i u velikim mjestima''.

Pročitajte i ovo Koktel Mladi svjesni rizika Droge za silovanje kruže Hrvatskom: Stručnjak otkriva kako djeluju, a svima je zajednička jedna stvar - "Može završiti fatalno"

''Ono o čemu trebamo razmišljati jest senzibilizacija javnosti i da pošaljemo vrlo jasnu poruku da silovanje nije ovisno o tome kako je žrtva obučena ili na koji se način ponaša i da se ne smije dogoditi, a zlostavljač, odnosno silovatelj uvijek ide iz snažnog poriva kontrole i sile prema žrtvi i ta dva mehanizma su ono što je najrazornije za žrtvu'', upozorila je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Vanja Slijepčević Saftić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Policija: ''Pazimo da žrtve ne izložimo dodatnoj viktimizaciji''

"Prema kaznenim djelima silovanja policija se odnosi krajnje obazrivo, pri čemu se primarno vodi briga o zaštiti identiteta osoba, a pogotovo žrtava takvih kaznenih djela, s ciljem da se ne povrijede njihova prava i da ih se ne izloži dodatnoj viktimizaciji. Prilikom takvog izvješćivanja'', istaknuli su u policiji, kako javlja Hina, ''ne objavljuju se podaci koji bi mogli dovesti do identiteta žrtve, svjedoka ili počinitelja kao niti detalji samog događaja".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene