Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto zarade - imaju trošak

Zbog radova ostali bez vode, ali ne i bez računa. Odgovor investitora ih iznenadio, a gdje curi - odmah otkrio reporter Dnevnika Nove TV

Aktualno Galerija Marija Bonić - 2 Marija Bonić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marija Bonić - 1 Marija Bonić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Filip Balija - 1 Filip Balija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić otkrio gdje curi voda - 1 Domagoj Mikić otkrio gdje curi voda - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Lošinjani bez vode, a dobivaju račune - 1 Galerija 1/11 >>
Nevjerojatna priča iz Malog Lošinja. Obitelj Bonić već četiri mjeseca u kući za odmor nema vode - ali zato ima goleme račune. Institucije i izvođač radova prebacuju odgovornost tko će nadoknaditi štetu.

''Evo na početku turističke sezone na Malom Lošinju u uvali Mrtvaška u kući za odmor nema vode. Tu su nekada boravili turisti. Evo ni tu nema vode. Zato što nema gore u kući vode, zato moj vodomjer vrti kao lud. Tko će znati gdje sva ta voda ide'', čuje se u videu koji je stigao u redakciju Dnevnika Nove TV.

Informacije iz videopoziva ove bizarne priče reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić otišao je provjeriti na Mali Lošinj. Na ulasku u gradilište buduće trajektne luke dočekala ga je gospođa Marija i pokazala put kojim bi turisti trebali stići do njezine kuće za odmor.

''Ovo je put kojim bi oni trebali doći i kada dođu na takav put, onda još imaju lijepi pogled na ove kablove od dalekovoda, od struje, vode, telefona, ne znam čega svega. A more je odmah ovdje. Mislim da to jedno s drugim se ne može nikako povezati'', rekla je vlasnica Marija Bonić.

"Dolazak turista manji zbog pandemije" 

Njezina kuća od gradilišta udaljena je stotinjak metara. Ovaj raj na zemlji bez vode ove godine turistički je osuđen na propast. ''Ovo su prošlogodišnje rezervacije i zarada koja je iznosila 100.000 kuna. Ove godine nećemo moći raditi'', rekla je Bonić. Razlog su bageri, razrovana cesta, sve ono što nijedan turist ne želi vidjeti tijekom odmora. Tražili su i financijsku nadoknadu od investitora Županijske lučke uprave Mali Lošinj. Odgovor koji su dobili ostavio ih je bez teksta.

''Općepoznata je činjenica da je zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, između ostalog, smanjen dolazak turista zbog čega su pogođene sve turističke djelatnosti pa tako i Vaša, što je vjerojatno i uzrok smanjenja obujma vašeg posla'', priopćili su iz Županijske lučke uprave Mali lošinj.

Pročitajte i ovo Gužve u prometu zbog turista - 1 Prepune plaže Odlične vijesti za sezonu! Čak pola milijuna gostiju odmara se u Hrvatskoj: ''Ovo je definitivno najjači vikend. Turisti su jedva čekali doći''

Pročitajte i ovo Suživot epidemije i turizma - 5 ZELENI SMO ECDC objavio novu epidemiološku kartu Europe, stižu dobre vijesti za Hrvatsku i turističku sezonu

Upitali smo zato Ministarstvo turizma što kažu brojke za Mali Lošinj ove godine. ''Od početka godine dosad Mali Lošinj ostvario je 43 posto više dolazaka i 44 posto više noćenja nego li u istom razdoblju prošle godine'', rekli su iz Ministarstva.

Na kraju, borba 72-godišnje umirovljenice može se svesti u jednu rečenicu. ''Osjećam se čak i glupo, da vam pravo kažem. Kao da nas neko omalovažava u neku ruku'', kazala je Bonić. Jer ono što Marija i njezina obitelj žele jest da ih konačno netko sasluša i da se institucije dogovore tko će im nadoknaditi štetu.

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić brzo je pronašao vodomjer. ''I dalje luduje! Izgledno je da voda negdje curi. Prošetali smo duž gradilišta i pronašli gdje voda odlazi - desetak metara od vodomjera. U punom naponu, umjesto u kući obitelji Bonić, ona završava u moru'', kazao je Mikić u Dnevniku Nove TV.

Marija Bonić - 2 Domagoj Mikić otkrio gdje curi voda - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Kad se utvrdi činjenično stanje..."

Na razgovor je naš reporter zatim priveo ravnatelja Županijske lučke uprave Mali Lošinj.

''Ovo je ogromna investicija, druga najveća na Jadranu. U izvođenju radova, izvođač je okrhnuo vodovodnu cijev, a u međuvremenu stavio spojnicu koja se nije pokazala dobrom'', pojasnio je Filip Balija.

Na pitanje kad će ljudi dobiti pitku vodu, odgovara kako će se sve riješiti u roku od dva, tri dana. Iako obitelj Bonić ističe kako se već četiri mjeseca snalaze bez vode, Balija kaže kako je taj problem nastao prije 10-ak dana.

Tko će podmiriti račun za vodu? 

"Kad utvrdimo činjenično stanje, kada se spoji cijev nazad, vidjet ćemo o kojem iznosu se radi", rekao je Balija.

Na gradilištu nema čuvara, parkirani su automobili, netko može i stradati. Balija kaže da izvođač vrlo revno drži gradilište pod kontrolom.

"Kao što sam već rekao dvaput, cijeli ovaj slučaj je u postupku rješavanja te se nadam da ćemo postići zajednički dogovor", ponovio je Balija. 

Prošle godine, obitelj Bonić zaradila je oko 20.000 eura, a ovako - zaradit će nula. Na pitanje hoće li nadoknaditi štetu, Balija kaže da kada utvrde činjenično stanje, vidjet će o kojem se iznosu radi. ''Na njihovo i naše zadovoljstvo, zasigurno ćemo postići zajednički dogovor'', kazao je ravnatelj županijske lučke uprave Mali Lošinj.

Bi li došao u neki apartman po takvoj ruti? Balija kaže da nije turist. 

"Biste li došli na neko drugo mjesto?", upitao ga je Mikić.

"O tome ćemo razgovarati kad do toga dođe", zaključio je. 

 

Više o apsurdu u Malom Lošinju pogledajte u priloženom videu.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene