Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najcjenjeniji turisti, golferi, svugdje u svijetu okupljaju se u svojim malim luksuznim rezervatima. Jedan takav priprema se u Dubrovniku, samo je problem što nije tako malen kako se očekivalo. Na Srđu treba niknuti cijeli grad, a to, izgleda, neće ići glatko.


Najavljena izgradnja golf igrališta u Dubrovniku opet je uzburkala strasti. Udruga Grad nije zadovoljna projektom 'Golf park Dubrovnik', koji bi se prostirao na 310 hektara na Srđu, a imao bi golf igralište s 18 rupa, te jedno sa šest, apartmane, hotele i vile s 3000 ležaja. Traže da se raspiše javni natječaj za uređenje Srđa.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlahušić: Do konačne odluke oko golf terena proći će neko vrijeme Slika nije dostupna Pravo na grad: Veličina prevare na Srđu je 30 puta Varšavska

'Prvo suočenje s podacima mi imamo u trenutku kad se UPU donosi, i oni očekuju od nas samo da damo zeleno svjetlo, ovo je možda zadnja stepenica gdje se čitav taj plan još uopće može mijenjati', smatra Đuro Capor iz Udruge Grad. 'Grad mora i obavezan je iznijeti javni interes koji do sada nije definiran niti jednim dokumentom', rekla je Branka Franičević iz iste udruge.

Protiv megalomanskog projekta je i Društvo arhitekata Dubrovnika. Udruga Grad nema ništa protiv golfa, no smeta im apartmanizacija dijela Dubrovnika pod krinkom golfa i to na najljepšoj gradskoj lokaciji iznad samih zidina s koje se pruža nezaboravan pogled. 'Sa ljudima s kojima smo razgovarali, koji se u golf razumiju više od nas, kažu od jutra do mraka može golf igrati najviše 150 ljudi. Zbog čega onda tri tisuće ležaja? Profit. Već sada ima dovoljno mjesta na Bosanci i okolnim naseljima da se smjeste svi ljudi koji će igrati golf', rekao je Ivan Ivičević Bakulić iz Udruge Grad.

>> Državno odvjetništvo tužilo Grad Dubrovnik oko projekta golf terena

Organizacijski prostor Grada ne može se planirati samo prema željama investitora, oštri su aktivisti. 'Hoćemo li dopustiti getoizaciju? Ja ne znam kome je od vas pristupačan Srđ sa cijenom žičare 10 eura. Tko će si od vas moći priuštiti nekakvo ždrijebe gore u konjušnici? Ovim se trajno oduzima jedan prostor nama, a za uzvrat ne dobivamo ništa', smatra Capor. Srđ je posljednja urbanistička neiskorištena površina u Dubrovniku. Potpuno uništena tvrđava, koja je bila zadnja linija obrane u Domovinskom ratu, još uvijek nije obnovljena. Tek nedavno obnovljena je žičara koja do nje vozi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju