Vlasti u Vojvodini tvrde da premlaćivanje trojice mladića u Sonti nema nacionalne konotacije, no svjedoci tvrde da su prije nego što su pretučeni izvrijeđani na nacionalnoj osnovi.

Galerija Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Tri mladića hrvatske nacionalnosti pretučena su u noći na nedjelju u Sonti, mjestu u Vojvodini. Oni su nakon verbalnih prijetnji, pri polasku kući iz kafića napadnuti, a pritom su korišteni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom.

Vezani članci Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarska Policija o smrti muškarca nakon tučnjave u noćnom klubu: "Čeka se nalaz obdukcije" Noćni klub u Biogradu - 1 FOTO Zaštitar umro nakon tučnjave: "Smirivao je dvojicu mladića i samo se srušio". Ravnatelj bolnice: "Imao je ozljede"

Objavio je to Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu izrazilo je tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova zabrinutost zbog incidenta.

Policijska uprava u Somboru je u srijedu priopćila da napad nije nacionalno motiviran i da su počinitelji identificirani, a kaznena prijava će biti podnesena protiv jednog 19-togodišnjaka, zbog sumnje u nanošenje lakših tjelesnih ozljeda.

Hrvat kazneno prijavljen, ostali prekršajno?

Andrija Jarak, reporter Nove TV, javio se iz Subotice te kaže da vlasti pokušavaju umanjiti ovaj incident te tvrdi da je on počeo na nacionalnoj osnovi. 

"Postoji desetak svjedoka koji kažu da je trojica mladića, prije nego što su brutalno pretučeni, izvrijeđani na nacionalnoj osnovi. Pokrajinski premijer rekao je kako je ovo vršnjački sukob, slično kao i priopćenje policije u kojem se kaže da se tu ne radi o nikakvom zločinu iz mržnje. Međutim, istina je ponešto drugačija. Policija je već podnijela kaznenu prijavu protiv pretučenog mladića zbog narušavanja javnog reda i mira. S druge strane, zasad je podnijela prekršajnu prijavu protiv četvorice koja su ga brutalno pretukli", kaže Jarak.

Bačić: Konačno treba prestati s praksom zataškavanja

Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, kaže da su za ovaj slučaj angažirali odvjetnika, jer postoje indicije da ovaj slučaj zaista ima nacionalnu konotaciju i elemente zločina iz mržnje. "

"Mislimo da treba konačno razmrsiti je li ili nije (zločin iz mržnje). Dosadašnja praksa je bila takva da je prošloga ljeta upravo u Sonti podnešena je kaznena prijava protiv počinitelja koji je na nacionalnoj osnovi pretukao jednog mladića, no još se ništa nije dogodilo", kaže Bačić, koji dodaje da bi ovaj slučaj trebao biti preloman ne samo da se takvo što više ne ponovi, nego i da se prestane s praksom zataškavanja ili prekvalificiranja u obične tuče.

Milas: Što prije rješavati probleme

U cijelu priču uključio se i Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske, gdje su upoznati s problemima koji muče tamošnje Hrvate. Stoga će se sredinom idućeg mjeseca sastati s članovima srbijanskog međuvladina odbora čija je zadaća štititi prava manjina.

"Očito da je prisutna jedna atmosfera straha među našim ljudima na području Republike Srbije, konkretno u Sonti nažalost to nije prvi, ali bojim se ni zadnji incident takve vrste. Nema druge nego je na nama svima da u dijalogu stavimo probleme na stol i što prije počnemo rješavati", kaže Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju