Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon burnog vikenda

Oporba u Srbiji: "Intenzivirat ćemo prosvjede! Uhićenu djecu nećemo vam oprostiti"

Dragan Đilas (Foto: Dnevnik.hr)
Dragan Đilas (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak prati prosvjede u Beogradu (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak prati prosvjede u Beogradu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Konferencija za medije Saveza za Srbiju (Foto: Dnevnik.hr) Konferencija za medije Saveza za Srbiju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak prati prosvjed u Beogradu (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak prati prosvjed u Beogradu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dragan Đilas (Foto: Dnevnik.hr) Dragan Đilas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjedi u Beogradu (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Nakon burnog vikenda Savez za Srbiju održava konferenciju za medije na kojoj će otkriti hoće li biti novih prosvjeda u Beogradu.

"Vučić je odgovoran za sve ovo što se događa. Poslije toliko prosvjeda imamo osuđujuće presude za neke prosvjednike, među kojima su i srednjoškolci koji neće moći završiti školsku godinu. Djecu vam nećemo oprostiti", kaže jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Vučić izlazi iz zgrade Predsjedništva (Foto: Dnevnik.hr) Nemiri u Beogradu Pogledajte snimku: Vučić izašao iz zgrade Predsjedništva, prosvjednici ga brutalno izvrijeđali

Odvjetnik koji zastupa jednog od uhićenih studenata kazao je kako je njegov klijent bio u zgradi RTS-a te su svi policajci rekli da je bio pristojan te da nije vikao

"Taj krvoločni mršavi momak jedva je preživio mononukleozu. Određen mu je pritvor kao nekom nasiniku. Zgrada RTS-a nije tajni bunker nego vlasništvo svih građana. Ako nije bilo čuvara koji bi upozorili prosvjednike da ne ulaze, ne vidim u čemu je prekršaj", kazao je odvjetnik. 

Drugi odvjetnik koji brani dvojicu prosvjednika koji su u zgradu RTS-a ušli s motornom pilom kazao je kako su narušena njihova ljudska prava. 

Jedna od sudionica prosvjeda tvrdi kako je policija pretukla neke od uhićenih prosvjednika

"Hoće li nas ova vlast sve uhapsiti? Tražimo da se uhićeni oslobode", poručila je jedna od prosvjednica. 

Đilas: "Intenzivirat ćemo prosvjede"

Jedan od lidera opozicijskog Saveza za Srbiju Dragan Đilas kazao je kako događanja u subotu nisu bila planirana.

"Građani Srbije mirno su prosvjedovali. Uvijek tražimo isto - slobodu medija. Oslobodite RTS i neka građani Srbije u slobodnim uvjetima odluče tko će voditi zemlju", kazao je Đilas. 

Rekao je kako je sudjelovao i na prosvjedima protiv Miloševića koji je prosvjednike primio, za razliku od Vučića.

"Tada sam sat vremena gostovao na RTS-u. Vučić imam zakonsku mogućnost da prekine ovo i da se uhićeni vrate svojim životima. Ne mogu se mlatiti građani koji nisu primjenili silu. Intenzivirat ćemo prosvjede, postoje već isplanirane aktivnosti za srijedu", prisjetio se Đilas i dodao da se val nasilja mora zaustaviti. 

"Ako se uhićeni ne puste, organizirat ćemo dežurstva ispred Predsjedništva", rekao je. 

Prosvjednici su jučer policiji dali ultimatum da do 15 sati puste na slobodu građane uhićene zbog ulaska u zgradu Radiotelevizije Srbije ili će u suprotnom nastaviti s prosvjedima. Tijekom dva dana policija je privela ukupno 18 osoba, a Vučić je poručio da će svi koji upotrijebe nasilje odmah biti uhićeni.

Iz Saveza za Srbiju poručuju kako se od prosvjeda nije odustalo, već je promijenjena njihova dinamika. Kazali su kako će s prosvjedima nastaviti "nakon što se završe procesi". 

Početak kraja Vučića?

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, koji u Beogradu prati prosvjede, javio se uživo u Vijestima Nove TV u 14 sati. 

„Savez Srbije poslao je priopćenje u kojem kaže kako su uhićeni prosvjednici politički zatvorenici te traže njihovo oslobađanje. U suprotnom su najavili nove velike prosvjede. Vučićevi ljudi pak danas gostuju po medijima te govore kako su prosvjedi skandal te da sramote Srbiju u svijetu“, kaže Jarak.

"Oporba kaže da je ovo početak kraja Vučića te da će ga srušiti do Uskrsa, a on odgovara kako ga neće prestrašiti", izvijestio je Jarak. 

Podsjetimo, dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom "1 od 5 milijuna" i ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS) Boško Obradović izjavio je nakon prosvjeda, koji je završio ispred sjedišta beogradske policije, da će organizatori obavijestiti građane o ponovnom okupljanju ako njihovi zahtjevi za oslobođenje uhićenih ne budu ispunjeni.

"Ako se to ne dogodi, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti. I tada, kad se ponovo okupimo – iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost", poručio je Obradović, vođa konzervativnog desničarskog Pokreta Dveri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene