Prosvjedi u Beogradu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Beogradu (Foto: AFP)

Vučić je ranije u nedjelju izjavio da meta prosvjednika nije RTS, nego on, koji provodi nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije, te je poručio da neće odustati od "borbe za pristojnu i modernu Srbiju".


Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom "1 od 5 milijuna" i ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Vezani članci Vučić izlazi iz zgrade Predsjedništva (Foto: Dnevnik.hr) Vučić: "Vođe prosvjeda su kukavice. Možda je greška što policija nije ranije poslana na RTS" Krešo Beljak (Foto: Pixsell, Nel Pavletić) Beljak na Twitteru podržao prosvjed u Beogradu: "Gazite bandu! I mi ćemo uskoro"

Jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS) Boško Obradović izjavio je nakon prosvjeda, koji je završio ispred sjedišta beogradske policije, da će organizatori obavijestiti građane o ponovnom okupljanju ako njihovi zahtjevi za oslobođenje uhićenih ne budu ispunjeni.

"Ako se to ne dogodi, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti. I tada, kad se ponovo okupimo – iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost", poručio je Obradović, vođa konzervativnog desničarskog Pokreta Dveri.

Predvodeći prosvjednike pri ulasku u RTS i dovodeći ih do granice otvorenog sukoba s policijom, on se nametnuo kao vođa prosvjeda proteklog vikenda.

Posljednju riječ na kraju dva burna dana u Beogradu imao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u nedjelju navečer, u intervjuu komercijalnoj televiziji Pink, jednoj od televizija s nacionalnom frekvencijom koja uživo prenosi većinu njegovih javnih nastupa, poručio kako "nekažnjenog nasilja više neće biti".

"Znam da od danas neće biti nekažnjenog nasilja. Možda smo i mi napravili grešku što smo mislili da imamo posla sa racionalnim i odgovornim ljudima pa nismo poslali policiju u RTS”, rekao je srbijanski predsjednik.

Intervju za TV Pink izravno je prenosila i gradska televizija Studio B, a obje televizijske kuće, uz tri tiražna beogradska tabloida – Informer, Kurir i Srpski telegraf, prosvjednici i oporba smatraju oličenjem medijske neslobode i Vučićeve propagandne mašinerije.

Vučić je ranije u nedjelju izjavio da meta prosvjednika nije RTS, nego on, koji provodi nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije, te je poručio da neće odustati od "borbe za pristojnu i modernu Srbiju".

"Nikada neću popustiti pred fašističkim liderom Boškom Obradovićem i tajkunima i lopovima koji su unakazili Srbiju, poput (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića", kazao je.

Prema izvješćima beogradskih medija, nakon prosvjeda medicinsku pomoć u beogradskom Urgentnom centru zatražio je jedan od uhićenih prosvjednika te dvojica policajca. Prosvjednike je podržao i Policijski sindikat Srbije, koji je pozvao policajce da "stanu na stranu naroda".

Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) ocijenila je da je vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke najodgovornija za porast političkih tenzija i moguće daljnje destabiliziranje zemlje. Od vlasti traže stvaranje poštenih medijskih i izbornih uvjeta te dijalog radi rješenja političke krize. Sve političke vođe pozivaju na suzdržanost i odgovornost jer bi kriza lako mogla izmaknuti kontroli i dovesti do teških posljedica.

Prosvjedni mimohodi "1 od 5 milijuna" održavaju se u Beogradu svake subote od 8. prosinca prošle godine, a u međuvremenu su se proširili na nekoliko desetaka gradova diljem Srbije. Po prvi puta proteklog su vikenda umjesto javnih ličnosti za govornike i predvodnike imali čelnike oporbenog Saveza za Srbiju (SzS).

Taj je Savez osnovan prošle godine na inicijativu bivšeg beogradskog gradonačelnika te donedavnog predsjednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa. SzS je na početku okupljao devet oporbenih stranaka i pokreta, a u međuvremenu im se pridružilo i nekoliko sindikata, organizacija i građanskih inicijativa. Dogovoreno je da Savez nema predsjednika već Predsjedništvo a odluke se usvajaju konsenzusom.

Savez čine politički i ideološki vrlo heterogene stranke različitih programa i svjetonazora - od desnice do građansko-liberalnih svjetonazora, a zajednički im je cilj borba za slobodu medija, ravnopravne medijske i predizborne uvjete te promjena aktualne vlasti. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je SzS treća politička snaga u zemlji, ali sa skromnih 12 do 15 posto potpore. 

Tijekom vikenda priveli 18 osoba

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je policija tijekom vikenda privela 18 ljudi povezanih s prosvjedom i upadom u zgradu RTS-a u Beogradu. Rekao je i kako ih je devet privedeno zbog remećenja javnog reda i mira, a osam zbog počinjenja kaznenih djela.

Pred nadležnim prekršajnim sudom sedmero ih je hitno procesuirano, šestero je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dvije se vodi prekršajni postupak u redovnoj proceduri, prenosi N1.

U vezi sa zahtjevima prosvjednika da se oslobode djeca, Rebić je rekao da zakon Srbije podrazumijeva da su djeca osobe mlađe od 14 godina, a većina privedenih su stariji od 20 godina, neki su i 40-godišnjaci.