Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li nezadovoljnih?

Pojedini visokopozicionirani HDZ-ovi članovi: Plenković je Mostu dao previše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dogovora čelnika HDZ-a i Mosta Andreja Plenkovića i Bože Petrova, Plenković će tijela svoje stranke izvjestiti o tome što su dogovorili

U tijeku su Sjednica Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojima će predsjednik te sranke Andrej Plenković kolege izvjestiti što je dogovorio s Mostom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Očekuje se da Plenković stranačkim kolegama predstavi sve detalje dogovora s Mostom i manjinama. Uoči početka sastanka rekao nam je da očekuje njihovu potporu za to. Zanimljivo je da su sastanci ta dva najvažnija stranačka tijela HDZ-a, sazvani nakon što su Plenković i Petrov dali zajedničku izjavu.

U HDZ-u taj potez objašnjavaju time da je većina članova tih tijela intenzivno sudjelovala u pregovorima. Neki u HDZ-u kažu da je Plenković bio previše popustljiv. Nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovih članova kažu da je Most dobio previše. Pitanje je hoće li se ta tema u tom smjeru uopće i otvarati na stranačkim tijelima ili će sve za Plenkovića proći glatko kako on i priželjkuje.

No, sada za njega počinje drugi težak posao – sastaviti kadrovsku križaljku nove Vlade, odnosno izabrati svoj tim.

Plenković je uvjeren da bi na Pantovčak sljedeći tjedan mogao donijeti i više od 90 potpisa zastupnika izabranih u 9. saziv Hrvatskog sabora.

Potvrdio je kako je dogovorena rotirajuća koncepcija predsjednika Sabora. Tu će dužnost prve dvije godine obnašati Mostov čelnik Božo Petrov, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a.

HDZ je prihvatio usvajanje sedam Mostovih jamstava. Osim toga Most će imati ministra uprave koji će ujedno biti i potpredsjednik Vlade, te još tri ministarstva. ''Riječ je o ministarstvu unutarnjih poslova, ministarstvu pravosuđa, ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Energetika će trenutno biti dio uprave u ministarstvu gospodarstva i bit će spojena s postojećim ministarstvom zaštite okoliša'', rekao je Plenković.

Prilikom povratka u središnjicu HDZ-a, novinari su Plenkovića upitali tko je 15. Mostov zastupnik koji HDZ-u daje potpis, na što je Plenković rekao da ne zna te da će 15 potpisa zastupnika Mosta dobiti u ponedjeljak.

Petrov tijekom zajedničke izjave čelnika koja se održala u podne, nije želio otkriti tko je taj 15. zastupnik koji je došao u okrilje Mosta. Naime, Most je na izborima dobio 13 mandata, a u međuvremenu od izbora pridružio im se Hrvoje Runtić koji je u Sabor izabaran na listi Živog zida. Stoga za sada ostaje misterij tko je taj 15. zastupnik iz redova Mosta.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene