Božo Petrov, Andrej Plenković (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Božo Petrov, Andrej Plenković (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Nakon dogovora čelnika HDZ-a i Mosta Andreja Plenkovića i Bože Petrova, Plenković će tijela svoje stranke izvjestiti o tome što su dogovorili


U tijeku su Sjednica Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojima će predsjednik te sranke Andrej Plenković kolege izvjestiti što je dogovorio s Mostom.

Očekuje se da Plenković stranačkim kolegama predstavi sve detalje dogovora s Mostom i manjinama. Uoči početka sastanka rekao nam je da očekuje njihovu potporu za to. Zanimljivo je da su sastanci ta dva najvažnija stranačka tijela HDZ-a, sazvani nakon što su Plenković i Petrov dali zajedničku izjavu.

U HDZ-u taj potez objašnjavaju time da je većina članova tih tijela intenzivno sudjelovala u pregovorima. Neki u HDZ-u kažu da je Plenković bio previše popustljiv. Nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovih članova kažu da je Most dobio previše. Pitanje je hoće li se ta tema u tom smjeru uopće i otvarati na stranačkim tijelima ili će sve za Plenkovića proći glatko kako on i priželjkuje.

No, sada za njega počinje drugi težak posao – sastaviti kadrovsku križaljku nove Vlade, odnosno izabrati svoj tim.

Plenković je uvjeren da bi na Pantovčak sljedeći tjedan mogao donijeti i više od 90 potpisa zastupnika izabranih u 9. saziv Hrvatskog sabora.

Potvrdio je kako je dogovorena rotirajuća koncepcija predsjednika Sabora. Tu će dužnost prve dvije godine obnašati Mostov čelnik Božo Petrov, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a.

HDZ je prihvatio usvajanje sedam Mostovih jamstava. Osim toga Most će imati ministra uprave koji će ujedno biti i potpredsjednik Vlade, te još tri ministarstva. ''Riječ je o ministarstvu unutarnjih poslova, ministarstvu pravosuđa, ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Energetika će trenutno biti dio uprave u ministarstvu gospodarstva i bit će spojena s postojećim ministarstvom zaštite okoliša'', rekao je Plenković.

Prilikom povratka u središnjicu HDZ-a, novinari su Plenkovića upitali tko je 15. Mostov zastupnik koji HDZ-u daje potpis, na što je Plenković rekao da ne zna te da će 15 potpisa zastupnika Mosta dobiti u ponedjeljak.

Petrov tijekom zajedničke izjave čelnika koja se održala u podne, nije želio otkriti tko je taj 15. zastupnik koji je došao u okrilje Mosta. Naime, Most je na izborima dobio 13 mandata, a u međuvremenu od izbora pridružio im se Hrvoje Runtić koji je u Sabor izabaran na listi Živog zida. Stoga za sada ostaje misterij tko je taj 15. zastupnik iz redova Mosta.