Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pressice

Upitan tko je 15. Mostov zastupnik koji HDZ-u daje potpis, Plenković odgovorio: ''Pitajte Petrova''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov potvrdili su u petak u zajedničkoj izjavi da je postignut dogovor o svim bitnim pitanjima rada njihove buduće zajedničke Vlade za koju očekuju da će imati stabilnu potporu parlamentarne većine.

Prilikom povratka u središnjicu HDZ-a, novinari su Plenkovića upitali tko je 15. Mostov zastupnik koji HDZ-u daje potpis, na što je Plenković rekao da ne zna te da će 15 potpisa zastupnika Mosta dobiti u ponedjeljak. ''Pitajte Petrova'', odgovorio je kratko.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Petrov, prilikom davanja zajedničke izjave danas u podne, nije želio otkriti tko je taj 15. zastupnik koji je došao u okrilje Mosta. Naime, Most je na izborima dobio 13 mandata, a u međuvremenu od izbora pridružio im se Hrvoje Runtić koji je u Sabor izabran na listi Živog zida. Stoga za sada ostaje misterij tko je taj 15. zastupnik iz redova Mosta.

Što se tiče imena budućih ministara rekao je da on ima pravo veta. Podsjetimo, i HDZ i Most imali su prošlog puta pravo veta i mogli su reći da određena osoba ne može bit u Vladi, a Plenković kaže da će ovaj put o tome odlučivati samo on. ''Kanim stati iza svakog budućeg ministra i na kraju će biti moj odabir onih koji će biti ministri'', rekao je Plenković.

Na pitanje o Hasanbegoviću i njegovoj mogućoj poziciji u Vladi kazao je: ''Vidjet ćemo sve. Razgovarat ćemo idući tjedan. Imamo puno kandidata, nisam se tom temom do sada bavio svjesno i namjerno, kao što i sve radim metodološki''.

Plenković i Petrov održali konferenciju za medije

Nakon više od tri tjedna pregovora HDZ-a i Mosta, njihovi čelnici Andrej Plenković i Božo Petrov danas u podne stali su pred novinare kako bi izvijestili što su točno dogovorili.

Plenković je istaknuo kako su vodili angažirane i partnerske razgovore te su na jučerašnjem sastanku postigli dogovor. Prvenstveno se radi o prihvaćanju sedam jamstava Mosta, izbora za Hrvatski Sabor, o radu Vlade u smislu programa te oko ustroja i sastava Vlade, broja portfelja koji će biti u nadležnosti Mosta i rotirajućoj koncepciji na čelu Sabora.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u zajedničkoj izjavi s Božom Petrovom rekao je da je uvjeren da će imati možda i više od 90 potpisa kada u ponedjeljak dođe na konzultacije kod predsjednice. Lider HDZ-a izvijestio je kako će prve dvije godine predsjednik Sabora biti iz redova Mosta i da će to biti Božo Petrov, ali ime osobe iz redova HDZ-a, kojoj će nakon te dvije godine biti povjerena pozicija predsjednika Sabora, još nije htio otkriti.

Petrov je kazao kako je Most htio da predsjednik Sabora bude iz njihovih redova, jer želi biti siguran da će na kraju biti onako kako su dogovarali. Na pitanje želi li na taj način kontrolirati situaciju, Petrov je rekao kako se ne radi o kontroli. '''Stvar je da mi želimo biti oni koji potiču promjene'', jasan je Petrov.

Izvijestio da je napravljen dogovor između HDZ-a i Mosta, da se radi o ''svojevrsnom kompromisu u kojem je svima podjednako dobro i podjednako loše''. Uvjerava da se zbog načina na koji su vođeni ovi pregovori može vjerovati da će sljedeća hrvatska vlada pod palicom Andreja Plenkovića biti stabilna.

''Čestitao bih HDZ-u i njihovom lideru gospodinu Plenkoviću koji su prepoznali sedam jamstava o kojima smo detaljno raspravljali. To je u jednom dijelu mali pomak ali pokazuje smjer u kojem će ići ova vlada. Vjerujem da će se sve što smo dogovorili napokon i sprovesti'', kaže Petrov.

''Ideja je da buduću hrvatsku vladu prije svega sastave članovi HDZ-a i Mosta. Precizno smo dogovorili da će Most imati jednog potpredsjednika Vlade i da će to biti ministar uprave, te još tri ministarstva. Riječ je o ministarstvu unutarnjih poslova, ministarstvu pravosuđa, ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Energetika će trenutno biti dio uprave u ministarstvu gospodarstva i bit će spojena s postojećim ministarstvom zaštite okoliša'', rekao je Plenković.

Na pitanje o broju potpisa koje nosi predsjednici na Pantovčak u ponedjeljak, rekao je da će ih imati više od 90. ''Možda poneki pristigne još i prije ponedjeljka'', zadovoljan je Plenković. Također je rekao kako im je Most donio 15 potpisa, međutim Petrov nije želio otkriti tko je taj 15. zastupnik koji je došao u okrilje Mosta.

''Važno je da sve tri najvažnije funkcije u Hrvatskoj ne pripadaju jednoj opciji. Htjeli smo da predsjednik Sabora prve dvije godine bude iz Mosta jer smo željeli biti sigurni da će se procesi događati onako kako smo se dogovarali'', Petrov  

Razvoj događaja prije konferencije u 12 sati

''Idemo na koncept državnih tajnika, na zajedničku Vladu, a to znači da će oni koji budu ispod ministra u nekim ministarstvima biti i iz Mosta i HDZ-a. Nema stopostotnih vertikala. Moja je namjera zajednička partnerska Vlada i suradnja. Ako zajedno možemo biti na Vladi, zašto ne bi mogli biti i na kolegijima ministarstva'', rekao je Plenković u Saboru na svečanom prijemu prigodom 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske.

Nakon što je Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista sinoć na telefonskoj sjednici prihvatilo usuglašeni prijedlog dvaju pregovaračkih timova, iza 12 sati, na zajedničkoj konferenciji izvijestit će javnost što su dogovorili.

"To je dobro i to je potvrda jednog ispravnog pristupa pregovorima sa strane HDZ-a i Mosta. Metodološki je napravljeno onako kako smatram da je primjereno - uz uvažavanje izbornih rezultata i jednu racionalnu Vladu te, po mom sudu, pravičnu podjelu resora koja reflektira izborni rezultat i odnos parlamentarne većine", kazao je lider HDZ-a, Andrej Plenković, novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan kako komentira odluku Nacionalnog vijeća Mosta.

Rotirajuće predsjedništvo Sabora

Najavio je da će se danas sastati stranačka tijela HDZ-a te će ih izvijestiti o odlukama koje su usuglašene. Iz HDZ-a su potvrdili kako je dogovoreno da prve dvije godine predsjednik Sabora biti netko iz Mosta, a Gordan Jandroković kaže kako očekuje da će to biti Božo Petrov.  Stranački šef HDZ-a rekao je kako je spomenuti model novina u Hrvatskoj, ali ne i u drugim zemljama ili u Europskom parlamentu, gdje je praksa da se prvih dvije i pol godine mandata on da jednoj grupaciji, a druge dvije i pol godine nekom drugom. "To je korisno i dobro za funkcioniranje Sabora", smatra Plenković.

Plenković je kazao kako će Most imati četiri člana Vlade, od kojih će jedan ujedno biti i potpredsjednk Vlade. "Radi se o četiri člana Vlade iz Mosta od kojih će jedan, uz resor kojim će upravljati, biti i potpredsjednik Vlade", kazao je. Na upit o tome ima li riješenu kadrovsku križaljku, nije htio odgovoriti.

Završili su tako pregovori oko sastavljanja Vlade koji se vode od završetka izvanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. rujna. Mjesec dana nakon izbora, u ponedjeljak 10. listopada, čelnik stranke koja je dobila najviše mandata u Saboru, 61, odlazi na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s potpisima kao uvjerenjem da u Saboru ima podršku dovoljnog broja zastupnika koji su ga spremni podržati kao mandatara za sastav Vlade.

Osim 13 zastupnika Mosta, HDZ-u su potpise dali i zastupnici HSS-a, njih pet, te se čini kako može računati i sa svih osam zastupnika nacionalnih manjina.

Izglasavanje sedam jamstava Mosta

Jandroković je najavio da je sada pred njima izazovna etapa u kojoj će do detalja razraditi programske smjernice te definirati ministre u budućoj Vladi. Smatra i da će na konstituirajućoj sjednici Sabora 14. listopada ujedno biti izabrana i nova Vlada.

Upitan hoće li se na konstituirajućoj sjednici Sabora izglasati i uvjeti koje je u sedam točaka postavio Most, odgovorio je: "Da, postoji cijeli paket".

"Svi oni zakonski prijedlozi koji su vezani uz sedam točaka Mosta, a imamo i nekoliko zakonskih prijedloga kojima ćemo definirati novi ustroj Vlade", kazao je.

Upitan je li točno da se HDZ zalaže da četiri potpredsjednika u Vladi budu i ministri, odgovorio je kako je to ideja te će još vidjeti u završnoj fazi hoće li biti i neko drugo riješenje. "Smatram da bi bilo dobro da potpredsjednici Vlade imaju svoje resore", kazao je Jandroković.

Vezano uz plan da se energetika izdvoji iz ministarstva gospodarstva i pripoji ministarstvu zaštite okoliša, odgovorio je kako je to kompatibilno, jer primjerice i u Europskoj komisiji postoji povjerenik koji se bavi i okolišem i energetikom. "To je itekako kompatibilno u vrijeme u kojem živimo. Energetika i zaštita okoliša idu ruku pod ruku i mislim da će to biti dobro rješenje", rekao je.

Negativno je odgovorio na pitanje je li HDZ dogovorio kadrovska pitanja vezana uz ministarstva, kazavši kako je to tek pred njima. Smatra kako je to jedan važan dio posla jer su kadrovi iznimno bitni u provedbi programa vlade. "Vjerujem da ćemo izabrati ljude koji će se moći nositi s izazovima te koji će svojim stručnim, političkim i ljudskim karakteristikama odgovoriti na velike izazove"; rekao je Jandroković i dodao da su kadrovske odluke u rukama mandatara.

I politički tajnik HDZ-a, Ivo Stier, novinarima je kazao da mandatar odlučuje o kadrovima. "Što se mene tiče uvijek sam rekao da sam spreman služiti. To je stvar o kojoj odlučuje mandatar", odgovorio je Stier na upit gdje se vidi u novoj Vladi.

Podsjetimo, tijekom pregovora Mosta i HDZ-a najviše su se koplja lomila oko toga kome treba pripasti pozicija predsjednika Sabora. Obje su strane naglašavale kako im je ona veoma važna. Dogovorili su rotacijsko predsjedištvo, tako da će dvije godine na čelu Sabora biti Božo Petrov, iz Mosta, a dvije godine Gordan Jandroković iz HDZ-a. Uz to, Most bi dobio četiri ministarstva, MUP, pravosuđe, ministarstvo uprave te ministarstvo zaštite okoliša kojem bi se pripojila energetika. Ministar uprave bio bi i potpredsjednik vlade. Most bi u ovom slučaju izgubio ministarstvo gospodarstva kojem bi se pripojilo ministarstvo poduzetništva i obrta, a ono bi išlo u ruke HDZ-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene