Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stigla kući

Studentica koja je iz Wuhana stigla u Hrvatsku: "Osjećam se izvrsno, još dva dana moram biti u karanteni"

Anamaria Matušek
Anamaria Matušek Foto: DNEVNIK.hr
Anamaria Matušek dvije i pol godine studira u Wuhanu, kineskom epicentru konoravirusa. U rano poslijepodne u nedjelju je stigla u Zagreb, a stručne službe savjetovale su joj da još dva dana provede u svom domu u karanteni. Naime, tada će proći 14 dana, koliko se smatra da može potrajati inkubacija virusa.

Matušek je za Jutarnji list rekla da je na pregledu bila u Klinici za infektivne bolesti dr. Frana Mihaljevića, gdje je obavljen osnovni pregled i mjerenje tjelesne temperature, koju bi trebala mjeriti sljedećih nekoliko dana

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Inače, Anamaria smatra kako i nije bilo mogućnosti da se zarazi jer nitko od njezinih prijatelja nije obolio. Osim toga, Anamaria je s prijateljicom iz Velike Britanije Wuhan napustila 20. siječnja, kad su krenule na jednotjedno putovanje.

"Kada smo polazile na put iz Wuhana, tek se pričalo o nekom virusu, ali tada se tome uopće nije pridavala tolika pozornost. Tek smo nekoliko dana poslije u medijima vidjele da je zavladala panika, pa smo odlučile da ne idemo natrag", rekla je Anamaria za Jutarnji.

Iz Mjanmara je s prijateljicom otputovala u Kambodžu, odakle su planirale otići u Europu.

"U Kambodži sam već paničarila, svaki dan sam odlazila u ambulantu, platila po dolar i izmjerila temperaturu. Problem je nastao kada su nam zabranili da letimo. Unatoč tome što smo bile pregledane i što smo govorile da nas tamo pregledaju, nisu nas pustili", rekla je Anamaria.

Tek uz pomoć hrvatskog Veleposlanstva u Maleziji uspjele su krenuti u Europu iz Dubaija.

"Ne znam kada ću natrag u Wuhan, ali uskoro ne planiram. S fakulteta su mi poručili da se još ne vraćam, barem do kraja mjeseca", otkrila je za Jutarnji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene