Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdilo je u nedjelju da su iz Kine na jug Francuske stigla četiri hrvatska državljana koji će prije povratka u Hrvatsku ondje provesti 14 dana u izolaciji.


Francuski zrakoplov A380 s 250 Europljana iz Wuhana, središta epidemije koronavirusa, sletio je u nedjelju u vojnu bazu kod Marseillesa.

Hrvatski državljani, zajedno s drugim putnicima, boravit će dva tjedna u izolaciji u hotelskom kompleksu u blizini Marseillea. Po isteku izolacije, putnici će biti vraćeni u matične zemlje, osim onih kod kojih bi se eventualno pojavili simptomi koronavirusa, priopćio je MVEP.

Nikome, pa ni diplomatskim predstavnicima, nije dopušteno dočekati putnike, osim nadležnim francuskim službama. Tijekom izolacije neće biti dopušten nikakav izravan doticaj s hrvatskim državljanima, dodaje se u priopćenju. MVEP je zahvalio francuskim i kineskim vlastima na pomoći prilikom evakuacije hrvatskih državljana.

Ljiljana Perić Predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek: ''Bolesnik je desetog dana po povratku iz Kine dobio temperaturu. Sad je više nema, no ostaje u izolaciji"

Slika nije dostupna Zabilježena prva smrt od koronavirusa izvan Kine, raste broj mrtvih i oboljelih

Sve više zemalja zatvara granice s Kinom i evakuira svoje državljane iz te zemlje zbog epidemije koronavirusa koji je dosad usmrtio više od 300 ljudi, uključujući prvi slučaj izvan Kine, na Filipinima.

Francuske vlasti su ranije objavile da će dio putnika, posebno Francuzi biti u karanteni u odmorištu Carry le Rouet blizu Marseillea i u centru za obuku vatrogasaca u Aix-en-Provenceu. Za druge europske državljane trebaju se pobrinuti vlasti zemalja iz koje dolaze, objavila je agencija ne navodeći pojedinosti.

Češka je potvrdila da je u zrakoplovu A380 bilo pet njezinih državljana koji će produžiti do Bruxellesa gdje će ih češkim zrakoplovom prevesti kući. Švedske vlasti su objavile da je avionom evakuirano desetak njezinih državljana koji se vraćaju u Švedsku. Na letu su bili i britanski državljani, prenosi Reuters.

''Nitko ne pokazuje simptome''

Belgijska novinska agencija Belga ranije je u nedjelju objavila da će francuski zrakoplov nastaviti putovanje i sletjeti na vojni aerodrom Melsbroek pokraj Bruxellesa gdje će se iskrcati devet Belgijaca, 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka. Te će putnike potom preuzeti njihove države.

Radi se o drugom zrakoplovu s evakuiranim Europljanima nakon prvog koji je u petak dovezao francuske državljane. "Kao i na prethodnom letu, nijedan putnik ne pokazuje simptome", rekao je Adrien Taquet, državni tajnik u ministarstvu zdravstva. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju