Korona virus se širi Kinom - 5
Korona virus se širi Kinom - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Kineske vlasti u četvrtak su otpustile šeficu zdravstva u gradu u blizini epicentra izbijanja koronavirusa jer u nastupu na državnoj televiziji nije uspijela odgovoriti na osnovna pitanja, što je izazvalo bijes javnosti.


Tang Zhihong, čelnica zdravstvenog odjela grada Huangganga u kojem je gotovo 500 potvrđenih slučajeva zaraze i 12 smrtnih slučajeva, nastupila je na državnoj televiziji u četvrtak.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija WHO će u sljedeća dva tjedna odlučiti o dva cjepiva koja Kinezi koriste u milijunskim dozama Wuhan, bolnica Stručnjaci u Wuhanu proučavaju rane slučajeve COVID-19: "Nema jamstva da ćemo dobiti odgovore"

Kad su ju istražni tim središnjih vlasti i novinar ispitivali o pitanjima poput toga koliko neka bolnica može primiti ljudi, ona nije znala odgovoriti. "Ne znam, nejasno mi je", odgovorila je na pitanje o broju bolesnih. "Znam samo koliko ima kreveta. Nemojte me pitati koliko ljudi je primljeno".

Nekoliko sati kasnije, u kratkom priopćenju, gradske zdravstvene vlasti objavile su da je Tang smijenjena, bez dodatnih informacija. Snimku Tang na profilu državne televizije na društvenoj mreži Weiboa u nekoliko sati je komentiralo više od pola milijuna ljudi, većinom bijesnih.

Vlada je objavila kako će istražiti i kazniti dužnosnike koji se bore protiv virusa, no ne izvršavaju dobro svoj posao. Huanggang, grad udaljen sedamdesetak kilometara od Wuhana, epicentra epidemije, drugi je najpogođeniji grad koronavirusom. (Hina)