Prošle su gotovo dvije godine od najave Vlade da će otkupiti mađarski dio Ine. Zasad je sve ostalo samo na najavama. U isto vrijeme Hrvatska gubi stotine milijuna kuna u sudskim sporovima koje zbog Ine vodi s Mađarima.

Galerija Video-zid Mislava Bage o arbitraži INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Video-zid Mislava Bage o arbitraži INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Video-zid Mislava Bage o arbitraži INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Video-zid Mislava Bage o arbitraži INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Hrvatska kad je u pitanju Ina, nogometnim rječnikom rečeno, na dva arbitražna suda zasad gubi s 0:1. Izgubili smo u Ženevi, gdje je Hrvatska sama pokrenula spor 2015. godine. Vlada Zorana Milanovića smatrala je da je ugovorom kojim je Ina predana na upravljanje mađarskom MOL-u, praktički prepuštena cijela Ina. To je takozvani čuveni dogovor bivšeg premijera Ive Sanadera i Zsolta Hernandija, u kojem je navodno Sanader dobio 10 milijuna eura kako bi prepustio upravljačka prava MOL-u.

Vezani članci Plinara Ina nema izbora - odlukom Vlade prodavat će plin za pet puta manje novca HEP-u Ina Vlada predložila Nadzornom odboru Ine razrješenje hrvatskih članova Uprave

U međuvremenu ta presuda na hrvatskim sudovima pada, a Hrvatska i u Ženevi gubi spor. Cijeli trošak koji Hrvatska mora platiti iznosi 215 milijuna kuna, no Mađari, želeći osnažiti svoju presudu iz Ženeve, Hrvatsku tuže u Washingtonu. Zašto tamo? Zato što američki sudovi najbrže donose presude. S obzirom da je Hrvatska platila izgubljeni spor, Mađari povlače svoju tužbu u Washingtonu, no ostaje pitanje postoji li neki dogovor Zagreba i Budimpešte.

Mađari povlače tužbu, a Zagreb povlači tužbu za uhićenjem Zsolta Hernandija. Premijer Plenković je oko tog pitanja vrlo tajanstven te je samo poručio kako ga mađarska odluka nije iznenadila.

Mađari su Hrvatsku tužili puno prije nego li je to Hrvatska učinila protiv Mađarske u Ženevi. Tužbu su podnijeli zbog takozvanog plinskog biznisa 2013. godine. Ove godine sve je završilo i ispitani su svi svjedoci iz Zagreba i Budimpešte. Sad slijedi pisanje presude, koje može potrajati i do dvije godine.

Problem je zapravo počeo 2009. godine kad je sklopljen takozvani plinski biznis po kojem je Hrvatska trebala preuzeti tvrtku koja se zove Prirodni plin. Iste godine rade se i računice, no u tom trenutku gospodarska kriza je na vrhuncu. Prodajna cijena plina trebala je biti 1,5 kuna, no na tržištu je tad cijena bila 2,5 kuna. Procjena Vlade je bila da bi samo u toj godini gubitak u tom biznisu za Hrvatsku iznosio 3,5 milijardi kuna pa Vlada Jadranke Kosor odustaje od plinskog biznisa 2010. godine.

No, sad na kraju, kad presuda iz Washingtona bude gotova, u najgorem slučaju - ako Hrvatska bude osuđena - to bi proračun moglo koštati između 12 i 14 milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo Hrvatske tradicijske igračke Izrada tradicijskih drvenih igračaka Hrvatske tradicijske igračke +4 Ivica Mesar iz mjesta Tugonica koji se ovim poslom bavi već 30 godina

Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) +1 LADO (Foto: PIXELL)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju