Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Toksična kombinacija'

MORA DA SE ŠALE Predlažu više soli, preskakanje doručka i 5 šalica kave na dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki federalni ured za poljoprivredu i zdravlje objavio je nove smjernice za prehranu. Savjetuju piti 5 šalica kave na dan, a izbacili su doručak, koji je ranije preporučivan kao obvezan.

U novim smjernicama koje vrijede do 2020., o doručku ni riječi. Savjetuju i da se hrana malo više soli, ali da se ne prelazi količina od 5 grama na dan. Naši stručnjaci ovaj put ipak imaju drugačije mišljenje od Amerikanaca.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Nove američke smjernice Hrvatima nikako nisu sjele, iako ne doručkuju redovito. Iako se inače ravnaju prema američkim smjernicama, naši liječnici ove nove uzimaju s rezervom.

'Doručak je zaista jedan, odnosno najvažniji, obrok u toku dana. Oni ljudi koji preskaču doručak imaju veći BMI odnosno veću sklonost i metaboličkoj bolesti i debljini. Također, istraživanja su pokazala da oni koji ne doručkuju imaju, da tako kažem, manje životne energije', rekla je Danijela Štimac, Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nove američke smjernice ne bi preporučio ni nutricionist Dolibašić. 'Dakle, s jedne strane sad je poruka - doručak eto nije bitan. S druge strane pijte toliko kave i to je onda jedna toksična kombinacija, koju siguran sam autori nisu imali u vidu', rekao je nutricionist Branimir Dolibašić.

89-godišnji Andrija i njegova 6 godina mlađa supruga više ne slušaju preporuke. 'Moda, moda je jedanput jedi, jedanput ne jedi. Jedanput jedi ono, drugi put jedi ono. To vam je tako. Kako vam je napisano, tako će biti, bez obzira šta vi filozofirate. Svaka čast njima, sve je to trgovina', smatra Andrija iz Zagreba u čijem se domu doručak ne propušta.

'Kaže da dobro kuham, pa kad dobro skuham, onda velik poljubac dobijem', kaže njegova supruga Gabrijela.

A dok je poljubaca, ne treba previše šećera, kojeg eto, Amerikanci prvi put u povijesti - ne proporučuju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene