Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica uprave Dubravka Jurlina-Alibegović izjavila je u srijedu kako očekuje da bi se provedbom odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja godišnje moglo uštedjeti između 40 do 50 milijuna kuna.


"Procjenjujemo da će se uštedjeti najmanje 10 posto troškova koji su potrošeni prethodnih godina na ovim stavkama. To je najmanje 40 do 50 milijuna kuna", rekla je Alibegović u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka.

Vezani članci Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Jedan od najdugovječnijih ministara u Plenkovićevoj Vladi: "Moja narav je takva da sam dosta strpljiv. Za politiku morate biti malo i nadareni" Ilustracija - 3 Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila

Prema podacima za prošlu godinu, korisnici Državnog proračuna utrošili su 106 milijuna kuna za fiksnu i mobilnu telefoniju te zakup vodova, od toga 25 milijuna kuna za mobilnu telefoniju. Za gorivo je potrošeno 236 milijuna kuna, a u taj iznos nisu uključeni fiksni troškovi vozila (registracija, gume, servisi) kao ni troškovi plaća službenih vozača. Na službena je putovanja u prošloj godini utrošeno 288 milijuna kuna proračunskog novca, a za reprezentaciju 20 milijuna kuna.

Odluka je donesena jednoglasno, no ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić kazala je da ju smatra nepotrebnom i populističkom te su novinari tražili Jurlinu Alibegović da prokomentira stav kolegice.

Ministrica uprave odgovorila je da je riječ o odluci kojom se uređuje sustav te istaknula da u prethodnoj odluci, primjerice, za dio rashoda nisu postojali limiti. Vodilo se računa o ekonomičnom, efikasnom trošenju javnih sredstava, naglasila je Jurlina Alibegović.

Na pitanje novinara radi li se i u ovom slučaju o sukobu na relaciji Mosta – HDZ, ministrica Šikić je naime, iz HDZ-a, a Jurlina Alibegović iz Mosta, ministrica uprave odgovora kako je odluka donesena jednoglasno te da su u nju ugrađena mišljenja svih ministarstava.

S obzirom na to da je ranije najavljivala puno veće restrikcije kroz ovu odluku, primjerice da ministri ne bi mogli koristiti službene automobile izvan radnog vremena, novinare je zanimalo zašto se "odustalo od strožeg plana".

Jurlina Alibegović objašnjava kako o svakom aktu, prije nego dođe na sjednicu Vlade, svoje mišljenje daju zaduženi resori. Kako se odluka tiče svih ministarstava, svoje su mišljenje o odluci dala sva ministarstva, kazala je. "Mi kao predlagač odluke trebamo usvojiti mišljenja, jer sva ministarstva nemaju iste potrebe za pojedinim vrstama rashoda. I mi smo te njihove opravdane prijedloge ugradili u prijedlog odluke", rekla je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju