Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagovornici splitskog Gay Pridea danas su sa splitske katedrale Svetog Duje bacili letke kojima su uputili poruke turistima, građanima i gradonačelniku Željku Kerumu.


Letci pod nazivom 'Splitski pokret otpora mržnji, nasilju, nesnošljivosti...' danas su u 11:30 padali s vrha splitske katedrale. Na lecima su upućene poruke turistima, građanima Splita i Željku Kerumu.

Vezani članci Vikend gužve u splitskoj trajektnoj luci Splitske luke za vikend očekuju više od 100.000 putnika Gradonačelnik Splita Ivica Puljak Puljak: "Suspendirane dvije uhićene djelatnice Grada Splita, postupamo po zakonu"

Aktivisti su turistima poručili da im je žao ako su stekli loš dojam te da to žele popraviti i ispričati se zbog bilo kakvih neugodnosti. Građani Splita na letcima su pozvani da podrže zahtjev za ostavkom Željka Keruma koji, kako su napisali, vodi grad u sve veći primitivizami i nasilje.

Slična poruka upućena je i Kerumu.

Organizatori 10. Zagreb Pridea koji će se održati sutra poručili su da nema straha. Iako su nedavni događaji u Splitu pokazali da neki dijelovi Hrvatske ili pak neki njeni građani nisu spremni za takve manifestacije, u metropoli, sudeći po riječima organizatora, ne bi trebalo biti nereda.

No, dok aktivistica Karla Horvat Crnogaj i njeni kolege tvrde da već mjesecima surađuju s policijom, iz MUP-a su izrazili nezadovoljstvo suradnjom s organizatorima. Homoseksualne udruge, tvrde, ignorirale su njihove savjete, točnije nisu promijenili trasu kojom će prolaziti, iako je u MUP-u smatraju rizičnom.

'Kretat će se Varšavskom, Cvjetnim trgom i Preradovićevom, a od Grada nisu zatražili dozvolu za povremenu regulaciju prometa. Osim toga, na tom se potezu nalazi niz gospodarskih objekata, primjerice, ima puno terasa kafića. Predlagali smo dva druga rješenja, ili da se kreću od Gundulićeve, Masarykove do Zrinjevca, ili da od Grada zatraže zatvaranja toga dijela grada, no ništa od toga nisu prihvatili', kazao je jučer Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

10. Zagreb Pride pratite UŽIVO sutra od 14 sati na Dnevnik.hr-u!