Ranko Bon
Ranko Bon Foto: Marko Prpic

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povrijedila pravo na slobodu izražavanja umirovljenog profesora i ekološkog aktivista Ranka Bona koji je osuđen za uvredu jer je bivšeg načelnika Motovuna nazvao žoharom.


Postupak pred sudom u Strasbourgu Bon je pokrenuo nakon što je na hrvatskim sudovima osuđen za uvredu i novčano kažnjen zbog vrijeđanja lokalnog političara kojega je nazvao ''pravim pravcatim žoharom“.

Europski sud je utvrdio da je miješanje domaćih sudova u pravo podnositelja na slobodu izražavanja bilo zakonito, slijedilo je legitiman cilj (zaštita prava drugih, tj. ugled i čast lokalnog načelnika), no da nije bilo nužno u demokratskom društvu, izvijestio je u ponedjeljak ured hrvatske prestavnice pred sudom u Strasbourgu.

''Budući da su navedene riječi izrečene na skupu o vođenju lokalne politike o zaštiti okoliša, sud je smatrao da je to bila rasprava od javnog interesa i da je načelnik općine bio javna osoba koja je trebala imati viši prag tolerancije prema kritici upućenoj mu tijekom bavljenja lokalnom politikom. Podnositelj je izjavu dao pred ograničenim brojem ljudi na znanstvenom skupu, te ju nije on učinio dostupnom široj javnosti”, navode u priopćenju.

Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje

Prometna nesreća, ilustracija Obitelj dobila tužbu protiv Hrvatske na sudu u Strasbourgu: Pijani vozač ubio im sina, država mora platiti 30 tisuća eura

Dodaju kako je ESLJP primijetio da su domaći sudovi u kaznenom postupku analizirali samo predmetnu riječ podnositelja koja je predstavljala uvredu, ali nisu procijenili kontekst u kojem je ta izjava dana i odbili su tvrdnje podnositelja da je taj dio izlaganja bio isključivo metaforički.

Premda je taj izraz mogao uznemiriti načelnika, sud je smatrao da se snažna kritika, obojena vlastitim mišljenjem podnositelja, ne može shvatiti kao neopravdani osobni napad na načelnika općine.

''Sankcija koja je izrečena u domaćem postupku u vidu novčane kazne u visini od 3.500 eura bila je visoka i imala je negativne posljedice na podnositelja. Dakle, domaći sudovi nisu postigli pravičnu ravnotežu između ograničenja podnositeljeve slobode izražavanja i legitimnog cilja kojem se težilo”, izvijestio je ured.

Bonu je dosuđena naknada od 7.500 eura na ime nematerijalne štete i 3.250 eura na ime troškova postupka.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju