Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako ne bude dobro, mjere će opet mijenjati

Božinović: ''Ne možemo biti zadovoljni. Donijet ćemo nove mjere od 1. 4.'' Capak poslao poruku Hrvatima koji se odlaze cijepiti u Srbiju

Aktualno Galerija Nacionalni stožer Nacionalni stožer Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Krunoslav Capak Galerija 1/3 >>
U ponedjeljak je zabilježeno 300 novih pozitivnih pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 9290. Na respiratoru je 126 pacijenata. Počela je konferencija za novinare Nacionalnog stožera na kojoj će izvijestiti o aktualnoj epidemiološkoj slici u Hrvatskoj te o eventualnom pooštravanju postojećih mjera.

U ponedjeljak je zabilježeno 300 novih pozitivnih pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 9290. Među njima je 1247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 126 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.

Prošlog ponedjeljka u Hrvatskoj je bilo 150 novozaraženih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 267.522 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5911 preminulo, ukupno se oporavila 252.321 osoba od toga 1084 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 29.191 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.530.168 ljudi, od toga 2848 u posljednja 24 sata.

Detalje po županijama možete pročitati >> OVDJE.

Nove mjere od prvog travnja

''U ovome tjednu imali smo ukupno 9733 novooboljela, znatno više od prošlog tjedna, čak za 47 posto. Trenutačna incidencija u 14 dana je 399,9. Najnižu incidenciju među županijama ima Virovitičko-podravska županija, a najvišu Primorsko-goranska'', objavio je na konferenciji Krunoslav Capak. Napomenuo je da je Hrvatska na 14. mjestu po incidenciji u Europskoj uniji, a stopa smrtnosti nam je 1447, što nas stavlja na 18. mjesto.

''Iz svega što smo čuli ne možemo biti zadovoljni. Mi ćemo sigurno razmotriti sve mjere o nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja, ali stalno ćemo pratiti situaciju i mjere koje stupe na snagu od 1. travnja, što ne znači da se one neće mijenjati i prije isteka'', rekao je Davor Božinović. Između ostalog istaknuo je kako neki lokalni stožeri jako dobro sami drže situaciju pod kontrolom, imaju prijedloge i donose odluke, dok neki uopće ne surađuju i prilično su pasivni. ''Ne bi bilo u redu da ovima koji sami postižu dobre rezultate namećemo nešto dodatno.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trajat će 11 dana Zabranjena druženja, maske obvezne i na otvorenom... Naši susjedi idu u novi lockdown: "Nadam se da će biti dovoljno da presiječemo ovaj val"

''Mislim da više nikome nije tajna kako se ovaj virus širi, nikome nije tajna kako se on može i kakvim mjerama zaustaviti. Ako se svi posvetimo tome, onda ćemo imati bolju situaciju. Gledao sam reportažu s jednog otoka koji je u županiji koja ima striktne mjere, gdje se pokazalo da se na lokalnoj razini, ako postoji dobra organizacija, može sačuvati epidemiološka situacija u mjeri u kojoj ne bi bilo fer nametati strože mjere od onih koje su na snazi'', objasnio je Božinović.

Najavljena su i nova pravila za prelaske granice. "I ta odluka vrijedi do 1. travnja, a u tijeku su i njezine izmjene i dopune. Za sada mogu reći samo da je vrlo izgledno da će se ići u smjeru s uputom HZJZ-a", dodao je Capak. Napomenuo je kako će paket svih mjera javnosti biti predstavljen 1. travnja.

Sukob s obiteljskim liječnicima

Ministar zdravstva Vili Beroš još je jednom istaknuo kako sami, svojim ponašanjem utječemo na tijek i razvoj epidemiološke slike ovog, sada ga već i službeno nazivaju, trećeg vala. ''Epidemiološka situacija nije dobra. Scenarij pišemo sami. Znam da sam dosadan, ali izbjegavanje okupljanja, nošenje maske, prozračivanje prostora i održavanje higijene jedini su put za obuzdavanje zaraze. Sami određujemo vlastitu sudbinu”, rekao je Beroš.

Pročitajte i ovo Vili Beroš kritizirao ban toskić HLK odgovorio na prozivke ministra Beroša: "Sve javne osobe, a poglavito visoki državni dužnosnici trebaju znati primiti kritiku"

Na nedavno prozivanje obiteljskih liječnika ministra Beroša požalila se njihova udruga. Upitan da komentira njegovu reakciju, rekao je da neće ponavljati ono što je već rekao. "Pozivam i nadalje sve ključne dionike da raspravimo sve ključne elemente koji se evidentiraju tijekom ovog najvažnijeg procesa, rekao bih u Republici Hrvatskoj.''

Obuke farmaceuta o cijepljenju

Krunoslav Capak potvrdio je da će održati nekoliko predavanja na Farmaceutskom fakultetu jer ''u ostalim europskim zemljama postoji sustav cijepljenja u ljekarnama, a naši farmaceuti nisu obučeni za to''.

Istaknuo je kako su ga pozvali i zamolili da im pomogne te da se on odazvao i odbio bilo kakve insinuacije da time sebi namješta dodatne angažmane s predavanjima. ''Takvi mi angažmani nisu potrebni'', rekao je Capak.

Problemi s platformom cijepise.zdravlje.hr i cijepljenje u Srbiji

Građanima koji su se za cijepljenje prijavili na platformi cijepise.zdravlje.hr počeli su stizati mailovi u kojima ih se obavještava da su se uspješno prijavili za cijepljenje i da prednost imaju osobe starije životne dobi. No čini se da je zapelo na više strana. Detaljnije na tome gdje se prijaviti, kako je i zašto došlo do problema s platformom čitajte >> OVDJE.

''Cijepit ćemo sve naše građane, i oni koji su se cijepili izvan Hrvatske trebali bi imati neku potvrdu o tome, kojim su se cjepivom cijepili i kada. O daljnjem cijepljenju, naravno, ovisi jesu li u Hrvatskoj na redu za cijepljenje'', istaknuo je Capak.

"Što se tiče priznavanja cijepljenja iz trećih zemalja, postoji priprema uredbe na europskoj razini. U tome postoji prijedlog da će to zemlje odlučivati same. Svaka bi zemlja trebala provjeriti certifikat, je li on ispravan. Prema tome, priznavanje od bilo koga ovisit će o tehnici, razmjeni podataka o certifikatima. Mi ne znamo kakav će tekst uredbe biti. Sasvim je sigurno je da će se priznati one bazirane na europskoj legislativi, a ostalo je upitno dok se ne donese odluka. Zato građanima Hrvatske koji idu na cijepljenje u Srbiju ne bih preporučio cijepljenje ruskim i kineskim cjepivom", kazao je Capak i dodao da ne misli da je podbacio što se tiče brzine cijepljenja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gužve na granicama Kako Srbija postaje turistička meka za cijepljenje u regiji? ''Održali smo lekciju humanosti i solidarnosti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tradicija duga 500 godina Procesija "Za križen" ipak će se i ove godine održati na Hvaru, doznajemo zašto je došlo do zabune

Napomenuo je kako Hrvatska uskoro dobiva novu pošiljku cjepiva te zamolio građane da se strpe za svoj red u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je zabilježeno 15 pacijenata s južnoafričkim sojem virusa. ''Dominira britanski soj s više od 80 posto'', rekao je, a Alemka Markotić dodala je da su se u populaciji počeli širiti južnoafrički sojevi za koje se ne zna odakle su stigli.

Mjere još ranije donijelo nekoliko županija

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović još je u petak potvrdio da je potpisao odluke o pooštrenju mjera u Zadarskoj županiji te da se mjere pooštravaju u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Naime, Nacionalni stožer odluke o pooštravanju mjera prebacio je na lokalne stožere navodeći kako moraju preuzeti više odgovornosti za donošenje i provođenje epidemioloških ograničenja.

Tako su od danas na snazi strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji, a donesene su na rok od 14 dana, Zagrebačka je već strože mjere koje su kod njih na snazi od 22. veljače produljila do 21. travnja, a u Dubrovačko-neretvanskoj mjere su pooštrene od petka te su opet izazvale negodovanje u javnosti.

Mjere pooštrava i Bjelovarsko-bilogorska županija, u kojoj će osnovnoškolci od petog do osmog razreda i svi srednjoškolci osim maturanata prijeći na online nastavu. Na snazi su i strože mjere za Zadarsku i Karlovačku županiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene