Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nema nikakvih naznaka da bi sindikati prihvatili inicijativu za zamrzavanje plaća u državnim i javnim službama, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon današnjeg sastanka čelnika sindikalnih središnjica s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.


Zamrzavanje plaća koje predlaže Vlada zapravo bi bilo njihovo smanjenje za šest posto, za koliko su porasle na početku godine, rekao je Sever. O bilo kakvom smanjivanju plaća u javnom, ali i privatnom sektoru ne mogu se donositi odluke bez sudjelovanja potpisnika kolektivnih ugovora, i to na razinama na kojima su oni sklopljeni, ističe Sever.

Vezani članci Ilustracija MMF nema dobre vijesti: Upozorio što bi se moglo dogoditi ako potraje visoka inflacija, Europa je posebno na udaru Građevinski radnici: Ilustracija - 3 Rastu plaće u građevinarstvu, hoće li zbog svega porasti i cijena građevinskih radova? "Mislimo da je to veliki udarac za male poduzetnike"

Na upit je li predsjednik Mesić podržao sindikalno stajalište o plaćama, Sever je rekao da se Mesić nije decidirano odredio za ili protiv zamrzavanja dodavši kako sindikati to danas od njega nisu ni očekivali, već su ga htjeli izvijestiti o svojim stajalištima.

'Račanova vlada je smanjenje plaća platila porazom na izborima'

Potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Spomenka Avberšek poručila je Vladi da, ako želi, može zamrznuti plaće državnim i javnim službenicima ali će to sindikati 'naplatiti s kamatama'. Pojašnjavajući o kakvim je kamatama riječ, podsjetila je na potez bivše koalicijske Vlade koja je smanjila plaće državnim i javnim službenicima, što je platila porazom na izborima.

Avberšek smatra da Vlada treba poštovati ugovore sklopljene sa sindikatima a 1,4 milijarde kuna, koliko stoji povećanje plaća za šest posto, 'ne znači ništa' za državne financije. Ako je Vlada poštovala obveze prema vjerskim zajednicama i isplatila im 380 milijuna kuna, onda može poštivati i ugovore sa sindikatima javnih i državnih službi, naglasila je Avberšek.

'Dolazak MMF-a otvorio bi stara pitanja'

Po riječima Krešimira Severa, jutros je Vladin Ured za socijalno partnerstvo prenio sindikatima upit MMF-a o mogućnosti međusobnog sastanka koji bi se održao 2. travnja. Dolazak MMF-a, smatra Sever, otvorio bi stara pitanja poput privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, što bi utjecalo na 'slabljenje hrvatskog suvereniteta'.

Savjetnik predsjednika Republike za gospodarstvo Dubravko Radošević podsjetio je međutim, kako je riječ o redovnim, ranije dogovorenim godišnjim konzultacijama s MMF-om pa taj susret ne treba miješati s najavom eventualnog novog aranžmana.

Radošević se nada da Hrvatska neće trebati pomoć MMF-a, a ako do tog ipak dođe važan je konsenzus socijalnih partnera o glavnim sastavnicama ekonomske politike. To je, kaže Radošević, u posljednje vrijeme i doktrina MMF-a, koji traži društveni konsenzus o bitnim gospodarskim pitanjima.

Sindikalci su na sastanku, na kojem su uz Severa i Avberšek bili i predsjednica Matice hrvatskih sindikata Zdravka Gizdić i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, iznijeli Mesiću svoju zabrinutost najavama dizanja kamata i ukidanja kunskih kredita

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju