Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se konkretan potez

Akademik Zvonko Kusić o ploči u Jasenovcu: Vladu ćemo o svemu izvijestiti do proljeća 2018. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako Vlada nije mogla, nije htjela ili, kako tvrdi, nije imala imala zakonskog uporišta da ukloni spornu spomen-ploču HOS-a u Jasenovcu, osnovali su Povjerenstvo za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje vodi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić.

Akademik Zvonko Kusić danas poručuje – o svemu ćemo Vladu izvijestiti do proljeća 2018., a Banski dvori mogu, ako hoće, i ranije donijeti odluke, pa i o uklanjanju ploče u Jasenovcu, zaključuje akademik.

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno Sandra Benčić da ne bi postale dio sistema Benčić: "Jasenovac nije slučajnost. Pozivam građane da kažu ne politikama mržnje"

Skinuti ploču HOS-a u Jasenovcu ili ne – odgovor na to pitanje Vlada čeka od osnovanog Vijeća. No moraju čekati još pola godine.

"Mi ćemo donijeti stav da li takve stvari uopće smiju biti ili ne smiju, preporučit ćemo, nećemo se mi baviti... Takvih situacija imate po cijeloj Hrvatskoj, svih mogućih komemoracija'', rekao je Kusić.

Akademik Kusić objašnjava – konkretnim pitanjima poput ploče HOS-a Vijeće se ne bavi – na njima je da daju cjelokupnu preporuku, a odluka je na Vladi. Kao i donošenje zakona.

Vijeće je u ožujku osnovao premijer Andrej Plenković. Konkretan odgovor na pitanje o jasenovačkoj spomen-ploči uglavnom je izbjegavao. Kad u ožujku dobije od Vijeća predložene mjere za sporna pitanja – konkretan je potez na Vladi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene