Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured nevladine organizacije Amnesty Internationala (AI) pri europskim inistitucijama u Bruxellesu zatražio je danas od Europske unije da zadrži pritisak na Hrvatsku kako bi poboljšala procesuiranje ratnih zločina.


'Zatvaranjem pristupnih pregovora s Hrvatskom, Europska unija je obećala da će osigurati nastavak napretka u pogledu ratnih zločina. Događa se obratno', rekao je direktor bruxelleskog ureda AI-ja Nicolas Beger, postavljajući pitanje 'je li Europskoj uniji doista stalo?'

'Ne samo da je hrvatska vlada učinila korak natrag glede osumnjičenika za ratne zločine, nego je nedavno predložila novi zakon o odbacivanju optužnica, uključujući one koje su izdali srbijanski sudovi i bivša jugoslavenska armija. To jasno pokazuje političko upletanje u pregovore', dodaje Beger, prema priopćenju iz bruxelleskog ureda AI-a.

Beger dodaje da je hrvatska premijerka 'nedavno napala Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, demonstrirajući nepoštivanje međunarodne pravde'. Beger također spominje da je 'Hrvatska odbila priznati zločine seksualnog nasilja koje je počinila njezina vojska' te da je od 'stotina slučajeva silovanja, samo četiri procesuirano'.

AI navodi da posljednje izvješće o napretku Europske komisije predstavlja jednu od posljednjih prigoda kako bi se pritisnulo hrvatsku vladu da istražuje ratne zločine. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Nisu spriječili ubijanje civila i paljenje kuća: Srpski zapovjednici optuženi za ratne zločine Rat u Ukrajini Žestoko se obrušili na EU, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju: "Cjepivo su usmjerevali prema bogatim zemljama''
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju