Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kaznionicu za žene u Požegi danas je posjetila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić kako bi se iz prve ruke upoznala kako se poštuju prava žena u toj kaznenoj ustanovi, jedinoj za žene u Hrvatskoj.


"Odlučila sam na Međunarodni dan žena posjetiti žene koje imaju svoja ljudska prava bez obzira na to što su ovdje i što su ih različiti putovi doveli do ovog prostora", rekla je, dodajući kako je pozorno pročitala izvješće pučkog pravobranitelja te da je htjela vidjeti kakvi su im životni uvjeti i da će se zauzeti za ono što se može promijeniti.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić u Požegi - 6 Predsjednik Milanović opet udario po Jandrokoviću: "On je Plenkovićev batler, ukrao je dokument koji sam poslao Saboru" Iskrica Strčić - 2 Hrvatskoj nedostaje sigurnih kuća, otkad je počela pandemija redovito su popunjene: "Svake godine broj nasilja raste"

Adlešić je rekla da je zatvor zamišljala mnogo lošijim nego što jest. "Sasvim je sigurno da nitko ovdje ne želi biti, ali ima dovoljno programa da se žene osposobe kada izađu van, posebno mlade žene koje je put doveo ovdje", izjavila je nakon obilaska kaznionice za žene Đurđa Adlešić.

Državni tajnik i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović rekao je da je zaista zadovoljan jer ta kaznionica nema problema s prenapučenošću. "Zadovoljan sam i s organizacijom dnevnog režima, programom osposobljavanja za zatvorenice, mogućnostima radnog angažiranja", izjavio je Damjanović.

Ustvrdio je kako je hrvatski zatvorski sustav dobar model koji se sve više preslikava i na druge zemlje u tranziciji. "Nedavno smo dobili pohvalu stručnjaka iz Nizozemske koji su rekli da Nizozemci zaista imaju što naučiti od stručnjaka unutar hrvatskoga zatvorskog sustava", rekao je Damjanović.

Kaznionica za žene u Požegi ima 135 mjesta, a u njoj je 86 žena osuđenih na zatvorsku kaznu. Od 86 žena 19 ih je u zatvoru zbog kažnjivog djela počinjenog protiv života i tijela, zbog zloporabe droga u zatvoru je 16 žena, zbog povrede službene dužnosti 14, prijevara 11, krađa šest i zapuštanja i zlostavljanja djeteta četiri žene. Prosječna kazna za žene je 4,7 godina.

Najmlađa žena u kaznionici ima 23 godine, a najstarija 63 godine.

Žene u Požegi izdržavaju kaznu u zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim uvjetima, a svakoj ženi omogućena je prilagodba zatvorske kazne, ovisno o njezinim potrebama.