Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struku nitko nije pitao

Trošak od 2 milijarde kuna: 75.000 građana morat će klasične plinske bojlere zamijeniti novima?

Dimnjačar pregledava bojler, arhiva (Guliver/Thinkstock)
Dimnjačar pregledava bojler, arhiva (Guliver/Thinkstock)
Čak 75.000 građana koji imaju plinske bojlere u svojim domovima mogli bi, u slučaju kvara, odnosno zamjene bojlera imati nepredviđen i, što je još gore, poprilično velik trošak.

Kako je na tržištu Europske unije od rujna 2015. godine zabranjena prodaja klasičnih turbo-plinskih bojlera koji su, zbog energetske učinkovitosti, zamijenjeni kondenzacijskim bojlerima, problem za 75.000 korisnika (50 tisuća ih je u Zagrebu) koji još imaju "stare" bojlere nastaje kada ih treba zamijeniti zbog kvara ili dotrajalosti.

Naime, tada se u pravilu mora mijenjati cijeli sustav za odvod dimnih plinova u zgradi, što znači visoke troškove i za korisnika, ali i za sve stanare u zgradi. Problem je i što za takav zahvat, prilagođavanja dimnjaka, treba suglasnost svih stanara.

"Ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka mogli bi sljedećih godina dosegnuti i do dvije milijarde kuna“, naglasio je član Grupacije distributera i opskrbljivača energijom HGK Dubravko Duvančić na radionici o promjeni uređaja za grijanje te mogućnostima zamjene u višestambenim zgradama koja je održana u HGK-u.

Zbog visokih troškova zamjene plinskih bojlera i sanacije dimnjaka građani se nerijetko odlučuju kupiti opet klasični bojler, ali "na crno", u primjerice Srbiji ili BiH, a neki se odlučuju i na prelazak na kruta goriva na dimnjacima namijenjenih plinskom sustavu, što pak dovodi do opasnosti od trovanja i požara, a što se i događa.

Tražit će se izmjena propisa i zamjena klasičnim bojlerima

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Slika nije dostupna Važno upozorenje Stručnjak otkrio jedan od glavnih problema kod opasnih atmosferskih bojlera

"Kako će se napraviti servis uređaja koji je ilegalno postavljen i provesti stručna analiza i izdavanje tehničkih rješenja? Dimnjačari u tom slučaju ne mogu izdavati pozitivna rješenja“, istaknuo je Dejan Lončarić iz Grupacije dimnjačara HGK-a.

U donošenju Uredbe Europske komisije o prelasku na kondenzacijske bojlere kojima, istaknuto je, uštede energije iznose tek tri posto, nije sudjelovala struka te se nije vodilo računa o posebnostima u pojedinim zemljama EU-a, kaže Duvančić i naglašava kako su, primjerice, u Njemačkoj propisana i izuzeća kod vikendica te u slučaju neprimjereno visokih troškova.

"I u Hrvatskoj je potrebno tražiti izuzeće te omogućiti propisima zamjenu klasičnih starih bojlera s istim takvima novim bojlerima na postojećem sustavu. Takav će se zahtjev uputiti u Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva te zatražiti izmjene i dopune Pravilnika koji će to omogućiti“, istaknuo je Duvančić.

Zamjenu bojlera i sanaciju dimnjaka moguće je provesti i sredstvima iz EU-a, ali nema dovoljno novca za sve korisnike, no sljedeći će natječaji u tu svrhu biti 2019. godine.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene